Coraz niższy eksport jaj

Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do maja br. unijny import jaj i przetworów jajecznych z krajów trzecich był nadal wysoki – informuje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.

Zakupy jaj spożywczych zwiększyły się w skali roku dwuipółkrotnie, ponad dwukrotnie wyższy był również przywóz przetworów jajecznych. Największym dostawcą przetworów jajecznych do UE były w omawianym okresie br.
Stany Zjednoczone, skąd sprowadzono ok. 7 tys. ton tych produktów, dwuipółkrotnie więcej niż przed rokiem.

Znaczne ilości przetworów zaimportowano również z Argentyny (ok. 6 tys. ton), dwukrotnie więcej niż rok temu. Głównym dostawcą jaj spożywczych do UE była Albania (ok. 700 ton, ponadtrzykrotny wzrost przywozu).

W pierwszych pięciu miesiącach tego roku najwięcej jaj i przetworów z krajów trzecich zakupiły Dania (4 tys. ton, +93%), Austria (3 tys. ton, +76%), Niemcy (2,6 tys. ton, +266%), Włochy (1,9 ton, +590%) i Szwecja (1,8 tys. ton, +12%).

Wywóz jaj i przetworów poza ugrupowanie obniżył się w omawianym okresie o 17,4% do 73,4 tys. ton. O jedną trzecią zmalał eksport jaj spożywczych.

Największym rynkiem zbytu była tradycyjnie Japonia (25 tys. ton, -7%), dokąd trafiła jedna trzecia produktów unijnego sektora jaj, głównie suszonych przetworów jajecznych. Drugim odbiorcą była Szwajcaria, gdzie wysyłano jaja spożywcze, lecz ich wywóz zmniejszył się w ciągu roku o 4% do 18 tys. ton.

Wzrósł wywóz jaj i przetworów do Rosji (+15% do 2,1 tys. ton) i Norwegii (+28% do 450 ton). Głównymi dostawcami i jaj i przetworów na rynki krajów trzecich były tradycyjnie Holandia (28,8 tys. ton, -25%), Włochy (15,5 tys. ton, -0,5%), Niemcy (8,7 tys. ton, -5%), Francja (8 tys. ton, -24%), Belgia (3,9 tys. ton, +2%) i Polska (3,5 tys. ton, -28%).

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: FAMMU/FAPA

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here