Czym jest wołowina Wagyu?

Wagyu to ogólna nazwa kilku ras mięsnego bydła japońskiego, o wyjątkowej jakości i wysokiej cenie. Na przełomie XIX i XX w. niektóre dawne rasy japońskie skrzyżowano z importowanymi rasami z zachodu. Rozpoznawane są one nie tylko według ras, ale także według nazw obszarów Japonii, w których są hodowane.

Czym jest wołowina Wagyu?
Czym jest wołowina Wagyu?

Wyróżnia się cztery główne rasy:

  • kuroge-washu (japońska, o czarnej sierści; ang. Japanese Black),
  • akage-washu lub akaushi („brązowa”, zwana także „czerwoną”; Japanese Brown),
  • tankaku-washu („krótkoroga”; Japanese Shorthorn),
  • mukaku-washu („bezroga”; Japanese Polled).

Jest to bydło wolno dojrzewające, wymagające długiego opasania, bo od 30 do 40 miesięcy. Charakteryzuje się niskimi przyrostami dziennymi i przerostami mięsa tkanką tłuszczową. Bydło z którego wyprowadzono tę rasę używane było dawniej jako siła pociągowa, dlatego wykształciło ono wybitną cechę magazynowania energii w mięśniach w postaci przerostów tłuszczowych – im jest bardziej przerośnięte, tym cenniejsze kulinarnie.

Bydło czerwono-białe hoduje się w Polsce już od ponad 100 lat

Wołowina Wagyu i jej wyjątkowa marmurkowatość od lat cieszy się uznaniem najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Posiada zarówno wybitne walory smakowe jak i prozdrowotne, gdyż zawiera we właściwych proporcjach kwasy tłuszczowe omega3 i omega6, których ułożenie w  gęstą sieć nazywane jest popularnie „marmurkiem”. To właśnie zawarte w dużej ilości niteczki białego tłuszczu w mięsie nadają mu nadzwyczajnej smakowitości, kruchości i soczystości, dzięki czemu po poddaniu obróbce termicznej dosłownie rozpływa się w ustach.

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

trzy × 1 =

11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
3,895ObserwującyObserwuj
7,670SubskrybującySubskrybuj

Pomoc dla producentów trzody chlewnej

Pomoc wynosi 1000 zł do każdych urodzonych 10 prosiąt. Będzie wypłacana wyłącznie do 5000 prosiąt (czyli dla 500 loch). – To...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE