Dlaczego warto produkować żywność ekologiczną?

Rolnictwo ekologiczne jako system gospodarowania oparty jest głównie na wykorzystaniu naturalnych mechanizmów występujących w agrocenozie oraz walorów siedliska, w dużym stopniu zależne od jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej.

Dane dotyczące rozwoju tego sposobu gospodarowania w innych krajach europejskich wskazują jednak, że rozwija się ono najlepiej w warunkach trudnych przyrodniczo, gdzie z przyczyn ekonomicznych konkurencja z gospodarstwami konwencjonalnymi jest ograniczona lub niemożliwa. W rejonach tych rolnictwo ekologiczne realizuje, obok funkcji produkcyjnej, również funkcję ochronną polegającą m.in. na zachowaniu walorów środowiska, bioróżnorodności, a także wartości kulturowych.

Dominującym obecnie sposobem gospodarowania jest system oparty na intensywnej produkcji charakteryzującej się angażowaniem dużego kapitału w formie mechanizacji i innych przemysłowych środków produkcji oraz uproszczeń obejmujących uprawę roli i organizację produkcji.

W efekcie tych procesów zaczęły pojawiać się, z różnym nasileniem, niepokojące zjawiska, takie jak:

  • degradacja naturalnego środowiska (eutrofizacja wód, degradacja gleb, zanik naturalnych ekosystemów);
  • nadprodukcja żywności (coraz większe koszty likwidowania nadwyżek produktów rolnych, bezpośrednia interwencja w formie dopłat do produkcji, spadki cen produktów, spadek opłacalności, bankructwa gospodarstw);
  • spadek zaufania konsumentów do produktów żywnościowych wytwarzanych intensywnymi metodami produkcji, presja na przestrzeganie zasad dobrostanu w chowie zwierząt, ruchy zielonych, afera dioksynowa, BSE, epidemie pryszczycy itp.

System ekologiczny jest to sposób gospodarowania bazujący na środkach naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie. W systemie tym wyklucza się stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków do pasz.

Aktywując przyrodnicze mechanizmy produkcyjne w gospodarstwie, zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość biologiczną produktów rolniczych. Liczne badania dotyczące oceny żywności produkowanej zgodnie z zasadami systemu ekologicznego, wykazuje szereg korzystnych cech.

Istnieje wiele danych świadczących o tym, że w najbliższych latach rynek żywności ekologicznej będzie się dynamicznie rozwijał. Szacunki dotyczące rynku żywności ekologicznej na świecie wskazują, że w ciągu ostatnich lat rozwijał się on w tempie 18 proc. rocznie. Ostatnie szacunki mówią, że w 2010 r. wydatki na żywność ekologiczną osiągnęły poziom 60 mld dolarów.

Rynek polskiej żywności ekologicznej szacowany jest według różnych źródeł na 400 – 500 mln zł.
Duża część żywności ekologicznej wyprodukowanej w Polsce jest eksportowana. Eksperci przewidują, że sprzedaż zdrowej żywności zwiększy się w tym roku o 10 – 15 proc. O potencjale tego rynku świadczy także to, że w Polsce po ekologiczne produkty sięga wciąż zaledwie 10 proc. konsumentów.

Identyfikacji i rozwiązywaniu problemów producentów żywności ekologicznej służy m.in. projekt finansowany ze środków UE: Rozwój Klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Jednostką koordynującą projekt jest Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.

Głównym celem projektu jest zbudowanie na terenie Polski Wschodniej ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych.

Klaster „Dolina Ekologicznej Żywności” to pierwszy w kraju klaster zrzeszający różne podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej. Klaster „Dolina Ekologicznej Żywności” ma charakter otwarty i do jego struktur mogą przystąpić podmioty i organizacje zainteresowane rozwojem produkcji ekologicznej żywności na terenie Polski Wschodniej (lubelskie, podkarpackie, świętokrzyskie, podlaskie, warmińsko–mazurskie).

dr inż. Krzysztof Jończyk – IUNG – PIB Puławy, koordynator projektu Klaster „Dolina Ekologicznej Żywności”

Źródło: Polska Wieś, nr 5-6, czerwiec 2011, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,883ObserwującyObserwuj
5,380SubskrybującySubskrybuj

MRiRW nie przewiduje dalszej pomocy rolnikom poszkodowanych przez Covid-19

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie przewiduje kontynuacji programów pomocowych dla rolników poszkodowanych przez Covid-19. Pomoc, którą rolnicy otrzymali w ubiegłym roku była jednorazowa. Zarząd...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE