Drgnął eksport naszej wołowiny

Na rynku wołowiny obserwujemy pierwsze znaki ożywienia w eksporcie – informuje Bank Gospodarki Żywnościowej.

 

\"rolnictwo,
 

 

Dane MRiRW wskazują na prawie 12procentowy wzrost sprzedaży nieprzetworzonego mięsa wołowego w okresie pierwszych dwóch miesięcy br., do poziomu 47,9 tys. t.

Zdaniem analityków BGŻ, było to możliwe głównie dzięki znacznemu, 17-procentowemu zwiększeniu sprzedaży mięsa wołowego świeżego lub schłodzonego do poziomu 38,4 tys. t. Jest to o 5,5 tys. t więcej niż w tym samym okresie przed rokiem. Odwrotne tendencje można było zaobserwować dla kategorii mięsa mrożonego, dla którego w pierwszych dwóch miesiącach br. wolumen sprzedaży obniżył eis do 9.5 tys. t, tj. o 4% w skali roku.

Obserwowana poprawa w eksporcie mięsa świeżego lub chłodzonego jest w dużej mierze związana z możliwością wznowienia uboju rytualnego (na mocy orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego z początku grudnia 2014 r.). Możliwość produkcji mięsa halal oraz koszernego ponownie otworzyła zagraniczne rynki zbytu dla polskich producentów.

Nadal jednak głównym odbiorcą mięsa wołowego świeżego lub chłodzonego są Włochy z 32-procentowym udziałem w eksporcie. Następnie Niemcy, Holandia oraz Hiszpania, z odpowiednio 18, 12 i 8-proc. udziałem.

Zatem 70% sprzedaży trafia na rynek czterech krajów UE. Warto zauważyć, że ożywienie w eksporcie ma wpływ na wzrost cen żywca na rynku krajowym.

Według najnowszych danych w tygodniu 20-26.04.2015 w zakładach monitorowanych przez MRiRW płacono przeciętnie 6,09 zł/kg żywca, czyli o 3,5-proc. więcej niż przed rokiem. Jest to wprawdzie niższy poziom niż maksymalna cena żywca, 6,24 zł/kg, odnotowana w połowie lutego br., niemniej po niewielkich obniżkach cen w marcu, od początku kwietnia br. ceny ponownie wykazują tendencje wzrostowe. Podobne tendencje obserwowane są na rynku UE.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Alpha

Źródło: BGŻ

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE