Eksport produktów mlecznych – na czym stoimy?

Polskie produkty mleczne znajdują uznanie na rynkach zagranicznych, w efekcie krajowy przemysł przetwórczy na rynku mleka od akcesji Polski do UE pozostaje eksporterem netto. W 2021 r. odnotowano największą dynamikę wzrostu przychodów z eksportu produktów mlecznych uzyskanych przez krajową branżę mleczarską od 2017 r.

Eksport produktów mlecznych - na czym stoimy?
Eksport produktów mlecznych – na czym stoimy?

W 2021 r. wartość eksportu produktów mlecznych z Polski wyniosła 2,6 mld EUR (12,0 mld zł) i była o 13% większa niż w 2020 r. Wpływy z eksportu tego asortymentu stanowiły 7% udziału w wartości polskiego eksportu rolno-spożywczego.

Główne kierunki eksportu produktów mlecznych

W 2021 r. udział tych krajów w wartości wywozu wyniósł 66% wobec 63% przed rokiem. Jednocześnie wpływy uzyskane z eksportu do UE-27 wzrosły o 19%, do 1,7 mld EUR. Głównymi odbiorcami produktów mlecznych były: Niemcy (503 mln EUR – 19% wartości), Czechy (181 mln EUR – 7%), Włochy (133 mln EUR – 5%) i Niderlandy (131 mln EUR – 5%). Udział krajów pozaunijnych (nienależących do WNP) w wywozie produktów mlecznych wyniósł 29% wobec 31% rok wcześniej. Wpływy uzyskane z eksportu osiągnęły 753 mln EUR, o 4% więcej niż w 2020 r. Największy udział w eksporcie miały Wielka Brytania (5% wartości wywozu – 130 mln EUR), Chiny (blisko 5% – 118 mln EUR) i Algieria (4% – 103 mln EUR), a także Arabia Saudyjska (2% – 50 mln EUR). Udział sprzedaży artykułów mleczarskich do krajów WNP w 2021 r. wyniósł 5%. Łączna wartość wyeksportowanych produktów do WNP ukształtowała się na poziomie 142 mln EUR, o 1% wyższym niż w 2020r. Produkty mleczne eksportowano głównie na Ukrainę (123 mln EUR).

GDT: najwyższy poziom w ciągu ostatnich 10 lat

Dominującym produktem eksportowym są sery i twarogi

W strukturze asortymentowej eksportu produktów mlecznych od lat dominującą pozycję (35% udział) zajmują sery i twarogi. W 2021 r. wartość eksportu tej grupy towarowej wyniosła 924 mln EUR i była o 12% większa niż w 2020 r.

Głównym kierunkiem zbytu serów i twarogów były kraje UE-27, z 67% udziałem w wartości wywozu (617 mln EUR), przede wszystkim Niemcy (98 mln EUR – 11% udziału w wartości eksportu tej grupy towarowej) i Czechy (95 mln EUR – 10%), a także Włochy (79 mln EUR – 9%) oraz Słowacja (53 mln EUR – 6%) i Rumunia (50 mln EUR – 5%). Poza obszar celny UE sery i twarogi wysyłano m.in.: na Ukrainę (97 mln EUR – 11% udziału), do Wielkiej Brytanii (63 mln EUR – 7%) oraz Arabii Saudyjskiej (33 mln EUR – 4%).

Źródło: PFHBiPM

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Dofinansowanie do wykorzystania biometanu. Kto skorzysta?

Do 25 lipca 2024 r. trwają konsultacje projektu programu priorytetowego „Poprawa bezpieczeństwa energetycznego poprzez wykorzystanie biometanu”. Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej planuje...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics