Hongkong zniósł zakaz eksportu drobiu

W dniu 26 sierpnia 2020 roku służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała o możliwości wznowienia eksportu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi z ostatnich powiatów objętych ograniczeniami:

  • powiat gliwicki, województwo śląskie;
  • powiat sulęciński, województwo lubuskie;

Przyjmowane będzie wyłącznie świeże/zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków (Avian Influenza, AI) od momentu wylężenia. Przesyłki jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wyprodukowane/zapakowane) będą przyjmowane wyłącznie z kraju, strefy lub kompartmentu wolnego od AI pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach.

NIE dla kontroli drobiu przez podmioty zewnętrzne

Przesyłka musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.

Źródło: GLW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here