Jak koronawirus zmieni rynek warzyw i owoców? Komentarz eksperta

W jaki sposób koronawirus wpłynie na sytuację polskich producentów warzyw i owoców? O to zapytaliśmy Karolinę Załuską, analityk rynków rolno-spożywczych BNP Paribas.

warzywa, owoce, koronawirus, BNP Paribas, Karolina Załuska

Rozprzestrzenianie się w Europie wirusa COVID-19, a szczególnie w dużych krajach produkujących owoce i warzywa, niewątpliwie będzie miało przełożenie na ten sektor. Już obecnie obserwowane jest umocnienie cen na europejskim rynku jabłek.

– Według danych KE, ceny jabłek deserowych (sortowanych i pakowanych) w lutym w UE wzrosły z 0,65 EUR/kg do 0,66 EUR/kg, czyli o 2 proc. w stosunku do stycznia i 18 proc. wobec średniej pięcioletniej. W tym okresie ceny za polskie jabłka  wzrosły średnio z 0,40 EUR/kg do 0,45 EUR/kg, tj. o 13 proc. w stosunku do stycznia i o 85 proc. wobec średniej pięcioletniej – ocenia Karolina Załuska, analityk rynków rolno-spożywczych BNP Paribas.

Ekspertka zauważa, że wzrost liczby zachorowań w Europie powoduje z jednej strony wzmożony popyt, gdyż konsumenci zaczęli robić zakupy na zapas, ale też szukają produktów, które mają poprawić ich zdrowie i odporność.

– Z drugiej strony, z powodu zaostrzonych przepisów sanitarnych i wprowadzonych kwarantann, cześć dostawców znalazła się w  strefach odizolowanych, a część ma poważne problemy z obsadą pracowniczą i to nie tylko z powodu nieobecności chorobowej, ale też odpływu pracowników sezonowych lub zagranicznych oraz konieczności sprawowania przez pozostałych zatrudnionych bezpośredniej opieki nad dziećmi, ze względu na zamknięte placówki edukacyjne. Wszystkie te czynniki wpływają m.in. na ograniczenie podaży włoskich jabłek, co przy ich ok. 30-proc. udziale w  rynku jabłek deserowych w UE, oznacza  zmniejszenie podaży i wzrost cen – podkreśla Karolina Załuska.

Włochy największym producentem warzyw w UE

Te same czynniki, szczególnie problemy logistyczno-kadrowe, również, choć pewnie z mniejszą intensywnością,  wpłyną na włoski i unijny rynek warzyw.

– Włochy są pierwszym producentem warzyw w UE, zbierając,  wg danych Eurostat, ok. 20 proc. unijnej produkcji warzyw, tj. ok. 12,2 mln t. Mają 34-proc. udział w unijnej produkcji pomidorów, 10-proc. udział w zbiorach marchwi w UE oraz produkują prawie 8,5 proc. cebuli. Tak więc, jeżeli  jeden z czterech głównych rejonów produkcji warzyw we Włoszech, silnie historycznie zorientowany na produkcję eksportową i jedyny zlokalizowany w północnej części kraju – rejon Emilia-Romania – dotknięty jest epidemią i ograniczeniami w przemieszczaniu się, to należy spodziewać się ograniczenia w podaży warzyw, skutkującego wzrostem cen na rynku europejskim – wyjaśnia ekspertka.

Będzie problem z pracownikami

W przypadku Polski dodatkowo zamknięcie granicy z Ukrainą i ograniczenie w przemieszczaniu się Ukraińców drastycznie ograniczy dostępność pracowników sezonowych.

– Wpłynie to na zakres niezbędnej agrotechniki. Jeżeli kryzys utrzyma się dłużej, będzie miało to przełożenie na spadek  podaży owoców wynikający z niedoboru pracowników sezonowych i problemów ze zbiorem – ocenia Załuska.

Eksport i import z problemami

Zdaniem ekspertki, jednocześnie należy się spodziewać, że będą występowały i z biegiem wzrostu liczby zachorowań narastały problemy z transportem polskich owoców za granicę jak i importem z krajów europejskich jak i azjatyckich.

– Może to działać w kierunku obniżek cen owoców krajowych na rynku wewnętrznym. Z drugiej strony wspomniane wcześniej możliwe zmniejszenie produkcji skutkować będzie presją na wzrosty – wylicza Załuska.

oprac. Kamila Szałaj, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE