Komu najbardziej opłaca się rolnictwo zrównoważone?

Od zarania dziejów podobnie jak dziś  zadaniem rolnictwa jest wyżywienie społeczeństw.  Oczekujemy od rolnictwa dostarczenia  bezpiecznej i bezpieczeństwa żywności.  Pierwsze ma na celu produkcję żywności dobrej jakości, spełniającej wymagania żywieniowe ludzi. Drugie to  dostarczenie odpowiedniej ilości żywności, w cenach na jakie stać jej konsumentów.

 

\"rolnictwo\"
 


Produkcja żywności jest skomplikowanym i wieloetapowym procesem, w którym uczestniczy wiele branż łańcucha wartości  produkcji żywności. Proces ten wspomagany jest przez nowoczesne rozwiązania technologiczne. Szczególnie druga połowa XX wieku charakteryzowała się rozwojem  nauki wspomagającej  produkcję rolną np. nawozy i środki ochrony roślin które przyczyniły się do rozwoju „zielonej rewolucji”.

Dalszy proces intensyfikacji produkcji rolnej może nieść za sobą również zagrożenia w postaci degradacji gleb, zanieczyszczenia wód i powietrza. Dlatego od wielu lat rozwijana jest i znajduje coraz większą liczbę zwolenników idea rolnictwa zrównoważonego. Jest to metoda produkcji rolnej  w której kładzie się równomierny nacisk na godny zysk rolnika, rozwój społeczny i ochronę zasobów naturalnych. Żywność produkowana według takich zasad jest alternatywą dla żywności ekologicznej i tej produkowanej metodami przemysłowymi.

Presja konsumentów żywności i ustawodawców powoduje zainteresowanie rolnictwem zrównoważonym wśród przedstawicieli branż uczestniczących w…

Czytaj więcej w najnowszym wydaniu Gazety Interaktywnej AgroNews

\"\"

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here