Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o uwzględnienie w dokumentach realizujących wytyczne Europejskiego Zielonego Ładu działania, które doprowadzą do zmniejszenia zanieczyszczenia powodowanego przez przetwórstwo żywności oraz ograniczenie stosowania środków chemicznych w produkcji żywności.
Należy położyć duży nacisk na ograniczenie chemizacji w procesie przetwarzania i produkcji żywności
Polityka Unii Europejskiej wskazuje rolnictwo jako winnego zanieczyszczeniu środowiska i niszczenia Ziemi. Nakłada się na rolników wiele zobowiązań, takich jak ograniczenie zużycia środków ochrony roślin, nawożenia, zmniejszenie ograniczenie produkcji zwierzęcej. Rolnicy produkują żywność zgodnie z przepisami i nałożonymi normami, których jest wiele w ramach zasady wzajemnej zgodności istotnej dla zapewnienia zrównoważonego charakteru rolnictwa europejskiego. W ten sposób produkcja rolna zapewnia wysokie standardy Unii Europejskiej dotyczące zdrowia publicznego, zdrowia roślin oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt.
Znaczna część żywności, trafia do konsumentów w formie przetworzonej i na tym etapie podlega przeróbce. Polega ona na dodawaniu wielu substancji chemicznych, takich jak konserwanty, substancje „poprawiające” smak i zapach, zwiększające masę produktu końcowego.
Sylwia Spurek chce zakazu reklamy mięsa, mleka, jaj i likwidacji dotacji!
Europejski Zielony Ład powinien prezentować podejście całościowe. Zdaniem Krajowej Rady Izb Rolniczych należy położyć duży nacisk na ograniczenie chemizacji w procesie przetwarzania i produkcji żywności.
Źródło: KRIR