Królik dobry na wszystko

Są łatwe w hodowli i nie drogie w utrzymaniu. A królicze mięso to prawdziwy rarytas, poszukiwany głównie poza granicami kraju. Na królikach można zarobić. Ale tylko wtedy, gdy ich hodowlę potraktuje się nie tylko jako hobby.

Dla Pana Witold Biczyka z Zalesia Górnego hodowla królików to pasja, ale również dodatkowe źródło dochodów. A zaczęło się kilkanaście lat temu od dwóch baranów francuskich. Teraz króliki Pana Witolda zdobywają nagrody i czempionaty na najważniejszych wystawach w Polsce. 
 
Witold Biczyk, hodowca królików – To jest belg olbrzym, kosztował 165 euro, syn mi go przywiózł. Jest ładny, szerokie uszy i puszysta sierść. To jest bardzo dobry materiał do hodowli takich królików. Dorosłych mam osiem sztuk i wszystkie przyjechały z Niemiec, Austrii.
 
Króliki mają tu komfortowe warunki życia, cały rok przebywają w klatkach na dworze, nie straszna im zima, a przed letnimi upałami chronią je ponad stuletnie dęby. Ferma liczy ponad sto sztuk, wszystkie króliki są rasy belgijskiej: olbrzym biały. Hodowla tych zwierząt jest pracochłonna, wymagają wiedzy i wyjątkowej staranności, bo zwierzęta są podatne na choroby. Do tego trzeba mieć dużo serca, jak twierdzi pan Witold Biczyk. 
 
Witold Biczyk, hodowca królików – Czasami, żona twierdzi, że więcej kosztują, niż się za nie dostaje, ale ta hodowla to jest dla mnie wielka przyjemność. U nas taki królik kosztuje około 400 złotych, dorosła samica 300 złotych. To są najlepsze króliki do reprodukcji.
 
Ale najważniejszy dla hodowców jest rynek zbytu, który trzeba rozpoznać zanim zajmiemy się hodowlą. 
 
Robert Głogowski, SGGW – Jeśli ktoś wyprodukuje dużą ilość surowca i będzie miał kłopoty ze sprzedażą, trudno mówić wtedy o opłacalności. Dlatego pierwszym i najważniejszym etapem jest nawiązanie kontaktu z dużą siecią dystrybucji i wtedy można mówić o intensyfikacji, rozwijaniu ilościowym tej gałęzi produkcji.
 
Królicze mięso to rarytas, poszukiwany głównie poza granicami kraju, dlatego większość królików hodowanych w Polsce trafia na eksport. Ale i u nas przybywa zwolenników tego smacznego i zdrowego mięsa. 
 
Robert Głogowski, SGGW – Jest bardzo łatwo strawne, zawiera bardzo dużo białka. Porównywalne jest nawet z mięsem wołowym czy drobiowym. Poza tym zawiera bardzo bogaty asortyment witamin, aminokwasów i mikroelementów, dlatego ze wszech miar jest to mięso polecane kulinarnie. 
 
W sklepach za kilogram mięsa króliczego trzeba zapłacić od 20 do ponad 30 złotych. 
 
Źródło: K.Dąbrowski, D.Jura, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu 
Poprzedni artykułGMO nie takie złe
Następny artykułRatować czy likwidować?

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,175FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,614ObserwującyObserwuj
5,410SubskrybującySubskrybuj

Zielone Agro Show 2021 odwołane!

Zarząd Polskiej Izby Gospodarczej Maszyn i Urządzeń Rolniczych ze względu na dbałość o zdrowie Wystawców i Zwiedzających w dobie epidemii COVID-19 oraz z powodu...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE