Leszczyna pospolita, czyli złotówki w skorupce

Leszczyna to obecnie jeden z najbardziej opłacalnych w uprawie gatunków sadowniczych. Produkcja orzechów laskowych w Polsce i na świecie jest wciąż za mała i należy zwiększać powierzchnię jej uprawy, co zapewni rosnące zapotrzebowanie na te owoce.

rolnik, rolnictwo, portal rolny, Leszczyna pospolita, alternatywna produkcja, opłacalna produkcja, dochodowa uprawa


Orzechy laskowe, podobnie jak włoskie, charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i energetyczną ze wszystkich owoców uprawianych w naszej strefie klimatycznej. Jądra orzechów zawierają 55−70 proc. oleju bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe, oleiny i kwas linolowy oraz łatwo strawne białka (tab.).

Wartość odżywcza orzechów laskowych zależy od odmiany, pory zbioru, klimatu, stanowiska oraz zabiegów agrotechnicznych.

W ostatnich latach na rynku orzechów, oprócz orzechów laskowych standardowo w skorupce, można spotkać świeże orzechy laskowe w okrywie owocowej („na zielono”).

Orzechy te są dostępne dla konsumentów o 2−3 tygodnie wcześniej w porównaniu do orzechów, które dojrzewają w pełni, wypadając z okryw owocowych. Orzechy w okrywie wyglądają przekonująco, sprawiają wrażenie świeżych, zebranych w bieżącym roku.

Argumentami, które przemawiają za spożywaniem świeżych orzechów w okrywie owocowej, są bardzo ważne w ich składzie zawartości polifenoli i niektórych kwasów tłuszczowych oraz wyższe walory smakowe.

Zwolennicy orzechów, czekając na owoce w pełni dojrzałe, coraz chętniej kupują je jako świeże już na początku sierpnia.

Zaletą produkcji tej formy orzecha jest o ok. 40 proc. wyższy plon i cena sprzedaży, porównywalna do orzechów w skorupie. Wadą produkcji orzechów laskowych w okrywie owocowej są wyższe koszty ich zbioru − musi on być wykonywany ręcznie. Ponadto po zerwaniu jako świeże muszą być bezpośrednio przeznaczone do sprzedaży ze względu na szybką utratę masy.

Orzechy z perspektywą

Od kilku lat obserwuje się tendencję wzrostową produkcji orzecha laskowego świeżego. Uprawa orzecha laskowego na wczesny zbiór jest perspektywą dla drobnotowarowych gospodarstw sadowniczych. Ponadto może wzbogacić różnorodność produkcji owoców w gospodarstwach sadowniczych.

dr inż. Bogumił Markuszewski
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Źródło: Materiały konferencyjne TSW 2018

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here