Liczba gospodarstw produkująca trzodę chlewną drastycznie maleje

Według danych Powszechnego Spisu Rolnego (PSR), w roku 2002 pogłowie świń wynoszące 18 628,9 tys. utrzymywane było w 760,6 tys. gospodarstw, przy średniej wielkości stada 24,5 szt. w gospodarstwie (tab. 1).

 

\"Liczba

 

W 2010 roku produkcją trzody chlewnej zajmowało się niecałe 400 tys. gospodarstw z pogłowiem 15 278,1 tys. świń, przy średniej wielkości stada 38,4 szt. W roku 2012 liczba gospodarstw zmniejszyła się do poziomu około 260 tys., ze średnia liczbą świń w stadzie około 44,5 sztuki. W 2012 roku liczba gospodarstw utrzymujących świnie była mniejsza prawie o 66% w porównaniu z rokiem 2002.

 

Podobna sytuacja dotyczyła gospodarstw zajmujących się chowem prosiąt, gdzie w porównaniu z rokiem 2002 ich liczba zmniejszyła się o 58%. Podobnie jak w 2002, tak i w 2010 roku, 99% pogłowia świń znajdowało się w gospodarstwach o powierzchni użytków rolnych powyżej 1 ha, jednak największy odsetek trzody chlewnej (28,7%) znajdował się w gospodarstwach o powierzchni 50 ha i więcej. Prawie 53% pogłowia świń i połowa pogłowia loch zlokalizowana jest na terenie województwa wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego (tab. 2).

 

\"\"

 

Niska obsada świń na 100 ha UR (98,5 sztuki fizycznej) nie stanowi nadmiernego obciążenia dla środowiska naturalnego.

Największa obsada świń występuje w województwie wielkopolskim (prawie 270 sztuk), kujawsko-pomorskim (165 sztuk) i łódzkim (130 sztuki). Liczba gospodarstw z chlewniami w 2010 roku wynosiła 441 115 z łączną liczbą stanowisk 19 123 760. Mimo pewnego postępu w koncentracji produkcji, jaki dokonał się w Polsce w ostatnich latach, chów trzody chlewnej jest nadal silnie rozdrobniony, a struktura stada krajowego jest najbardziej niekorzystna w całej UE. Udział gospodarstw z liczbą świń powyżej 20 sztuk w 2000 roku wynosił 27,6% i skupiał 76,6% pogłowia świń.

Czytaj także:
Sposób na utrzymanie hodowli świń

Tyle zjadamy wieprzowiny!
Rekordowy wzrost redukcji pogłowia świń

W 2010 roku udział tych gospodarstw wzrósł do 32,7% i znajdowało się w nich 89,0% pogłowia świń. W ostatnim roku udział gospodarstw z liczbą świń powyżej 20 wyniósł 34,7%. Skupiały one 90,2% pogłowia świń. W 2010 roku gospodarstwa posiadające powyżej 20 loch stanowiły 3,7% gospodarstw. W gospodarstwach tych było prawie 44% pogłowia loch. W roku 2012 było to odpowiednio 3,8% i 46,8%. Tylko 0,1% stanowiły te gospodarstwa, które utrzymywały powyżej 200 loch – 299 gospodarstw w roku 2010 i 206 w 2012. Powyższe dane jasno dokumentują archaiczny i niekonkurencyjny sposób produkcji świń w naszym kraju.

Struktura krajowego stada pozostaje w istotnej sprzeczności z preferencjami rynkowymi i warunkami ekonomicznymi rynku. Obecnie na rynku występuje tendencja funkcjonowania dużych chlewni mogących oferować duże, wyrównane partie tuczników o liczebności ok. 250 sztuk tuczników w jednym transporcie.

Zrozumiałe, że w tej sytuacji, poszukiwane są partie prosiątwarchlaków o takiej liczebności. Przy założeniu organizacji pracy w chlewni polegającej na wyproszeniach loch co dwa tygodnie i odsadzaniu prosiąt po 4 tygodniach w stadzie o liczebności 300 loch, będzie można w 26 rzutach uzyskać razem w roku ok. 7200 prosiąt, czyli ok. 277 prosiąt w jednym rzucie.
 

Praktycznie oznacza to, że dopiero dobrze zorganizowane stada o liczebności pow. 250 loch mogą dawać atrakcyjną ofertę rynkową. Niestety, stad o liczebności powyżej 200 loch w roku 2010 było w kraju 299. Liczyły one łącznie 270 483 lochy.

Oczekiwana produkcja od takiej liczby loch (w zależności od przyjętej produkcyjności) to ok. 6 mln prosiąt. W roku 2011 łączny import prosiąt wyniósł ok. 2,6 mln sztuk. Oznacza to istnienie rynku dla ok. 120 tys. loch, najlepiej w ok 400 chlewniach po ok. 300 loch każda.

Źródło: Strategie odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030, Warszawa 2013, Praca zbiorowa pod redakcją dr inż. Tadeusza Blicharskiego dr inż. Anny Hammermeister
Redakcja AgroNews, fot. sxc
 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Rozmowy polsko-chińskie w sprawie eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do Chin

Sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się z LYU Weihong, wiceminister Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) – instytucji odpowiedzialnej za dostęp importowanej żywności...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics