Mięso i jaja z Ukrainy trafią do UE bez ceł

W Dzienniku Urzędowym UE ukazały się rozporządzenia wykonawcze Komisji Europejskiej otwierające unijne kontyngenty taryfowe na przywóz świeżej i mrożonej wieprzowiny, jaj, produktów jajecznych i albuminy oraz mięsa drobiowego pochodzących z Ukrainy i ustalające zarządzanie tymi kontyngentami. Kontyngenty zostają uruchomione z dniem 1 stycznia 2016 r.

 

\"rolnictwo,

 

– Otwarcie kontyngentów wynika z tymczasowego stosowania od tej daty układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi a Ukrainą – informuje FAMMU/FAPA.

Układ przewiduje zniesienie należności celnych w przywozie towarów pochodzących z Ukrainy.     

Roczne kontyngenty bezcłowe obejmują: 

  • 20 tys. ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny; 
  • 20 tys. ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny z wyłączeniem szynek, schabów i kawałków bez kości;
  • 1,5 tys. ton jaj drobiu w skorupkach świeżych, zakonserwowanych lub gotowanych, przetworów z jaj i albuminy jaj i mleka, w ekwiwalencie jaj w skorupkach (ilość ta będzie wzrastała o 300 ton rocznie do 2020 r., a od 2021 r. wyniesie 3 tys. ton);
  • 3 tys. ton jaj drobiu w skorupkach świeżych, zakonserwowanych lub gotowanych (masa netto);
  • 16 tys. ton mięsa i podrobów jadalnych z drobiu, świeżych, schłodzonych lub mrożonych, przetworzonego lub konserwowanego mięsa z indyków i kurcząt (ilość ta będzie wzrastała o 800 ton rocznie do 2020 r., a od 2021 r. wyniesie 20 tys. ton);
  • 20 tys. ton mięsa i podrobów jadalnych z drobiu, nieciętego na kawałki, mrożonego.

Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com

Źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here