Po ile cukier? FAO podała dane za marzec

Indeks cen cukru FAO wyniósł w marcu średnio 133,1 punktu, co oznacza spadek o 7,6 punktu (5,4 procent) w porównaniu z lutym po dwóch kolejnych miesięcznych wzrostach, ale nadal wzrost o 6,1 punktu (4,8 procent) w porównaniu z wartością sprzed roku.

Po ile cukier? FAO podała dane za marzec

Na marcowy spadek międzynarodowych notowań cen cukru wpłynęła głównie rewizja w górę prognozy produkcji cukru w ​​Indiach w sezonie 2023/24 oraz poprawa tempa zbiorów cukru w ​​Tajlandii w końcowej fazie sezonu.

Duży eksport z Brazylii również miał wpływ na światowe ceny cukru. Jednakże utrzymujące się obawy dotyczące upraw w Brazylii, na którą negatywnie wpływa przedłużająca się sucha pogoda, w dalszym ciągu zaostrzają tendencje sezonowe i ograniczają spadek cen.

Podobnie wyższe międzynarodowe ceny ropy naftowej również przyczyniły się do powstrzymania spadku światowych cen cukru.

Indeks światowych cen cukru FAO (od 2018 roku):


Andrzej Bąk
Źródło: FAO

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Carrefour zachęca rolników do współpracy. Startuje nowa odsłona programu

Carrefour Polska uruchamia nową odsłonę programu Kupujemy Lokalnie skierowanego do lokalnych dostawców z całego kraju. Kampania, pt. “Carrefour wspiera małych dostawców” ma na celu wzmocnienie współpracy...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics