Indeks cen cukru FAO wyniósł w marcu średnio 133,1 punktu, co oznacza spadek o 7,6 punktu (5,4 procent) w porównaniu z lutym po dwóch kolejnych miesięcznych wzrostach, ale nadal wzrost o 6,1 punktu (4,8 procent) w porównaniu z wartością sprzed roku.
![](https://i0.wp.com/agronews.com.pl/wp-content/uploads/cukier700_466.jpg?resize=696%2C463&ssl=1)
Na marcowy spadek międzynarodowych notowań cen cukru wpłynęła głównie rewizja w górę prognozy produkcji cukru w Indiach w sezonie 2023/24 oraz poprawa tempa zbiorów cukru w Tajlandii w końcowej fazie sezonu.
Duży eksport z Brazylii również miał wpływ na światowe ceny cukru. Jednakże utrzymujące się obawy dotyczące upraw w Brazylii, na którą negatywnie wpływa przedłużająca się sucha pogoda, w dalszym ciągu zaostrzają tendencje sezonowe i ograniczają spadek cen.
Podobnie wyższe międzynarodowe ceny ropy naftowej również przyczyniły się do powstrzymania spadku światowych cen cukru.
Indeks światowych cen cukru FAO (od 2018 roku):
![](https://i0.wp.com/agronews.com.pl/wp-content/uploads/image-197.png?resize=696%2C392&ssl=1)
Andrzej Bąk
Źródło: FAO