Po ile cukier? FAO podała dane za marzec

Indeks cen cukru FAO wyniósł w marcu średnio 133,1 punktu, co oznacza spadek o 7,6 punktu (5,4 procent) w porównaniu z lutym po dwóch kolejnych miesięcznych wzrostach, ale nadal wzrost o 6,1 punktu (4,8 procent) w porównaniu z wartością sprzed roku.

Po ile cukier? FAO podała dane za marzec

Na marcowy spadek międzynarodowych notowań cen cukru wpłynęła głównie rewizja w górę prognozy produkcji cukru w ​​Indiach w sezonie 2023/24 oraz poprawa tempa zbiorów cukru w ​​Tajlandii w końcowej fazie sezonu.

Duży eksport z Brazylii również miał wpływ na światowe ceny cukru. Jednakże utrzymujące się obawy dotyczące upraw w Brazylii, na którą negatywnie wpływa przedłużająca się sucha pogoda, w dalszym ciągu zaostrzają tendencje sezonowe i ograniczają spadek cen.

Podobnie wyższe międzynarodowe ceny ropy naftowej również przyczyniły się do powstrzymania spadku światowych cen cukru.

Indeks światowych cen cukru FAO (od 2018 roku):


Andrzej Bąk
Źródło: FAO

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics