Pojawiły się pierwsze motyle i jaja omacnicy, ale przepoczwarczanie zwolniło

W uprawach kukurydzy już grasuje omacnica prosowianka. Ale, jak informuje IOR, gąsienice wolniej się przepoczwarczają.

 

\"rolnictwo,
 

Jak wynika z sygnalizacji agrofagów prowadzonej w Nienadówce (woj. podkarpackie) przez Instytut Ochrony Roślin PIB w związku ze znacznymi wahaniami temperatur pomiędzy dniem a nocą spowolnieniu uległ proces przepoczwarczania się gąsienic omacnicy prosowianki.

– Aktualnie około 27 proc. gąsienic weszło w stadium poczwarki. Pojawiły się pierwsze motyle i jaja – informuje IOR.

Omacnica to motyl, który daje się we znaki plantatorom kukurydzy. Jest zaliczana do najważniejszych szkodników tej uprawy.

Gąsienice bezpośrednio po wylęgu uszkadzają liście.

Uszkodzenie wiech skraca okres pylenia i redukuje ilość pyłku, co w połączeniu z poprzegryzanymi znamionami żeńskich kwiatów może skutkować nierównomiernym zaziarnieniem kolb i gorszym wypełnieniem ziarniaków.

Żerowanie gąsienic na wewnętrznych powierzchniach pochew liściowych powoduje stopniowe zasychanie, natomiast wgryzanie się do nerwu głównego prowadzi najczęściej do łamania się blaszki liściowej i jej stopniowego zasychania.

Jeżeli żerowanie gąsienic przypada w okresie rozwoju zawiązków kolb, wówczas ich uszkodzenie prowadzi najczęściej do całkowitego zniszczenia tych organów.

Po wylęgu część młodych gąsienic migruje również pod liście okrywowe kolb, gdzie wyjadają tkanki z ich wewnętrznych powierzchni. Powoduje to tzw. bielenie kolb oraz przedwczesne zasychanie.

Po okresie żerowania wstępnego, który trwa 2–3 tygodnie od wylęgu, gąsienice rozpoczynają wgryzać się do łodyg oraz kolb (ziarniaków). W łodygach odżywiają się rdzeniem, wygryzając w nim liczne kanały i komory. W miejscu silnego uszkodzenia dochodzi do łamania się łodyg zarówno powyżej jak i poniżej miejsca osadzenia kolby.

W kolbach gąsienice odżywiają się początkowo miękkimi ziarniakami, lecz gdy ulegną stwardnieniu wgryzają się do osadki. Obok bezpośredniego wyjadania ziarna mogą podgryzać kolby u nasady. Prowadzi to do zwisania i opadania kolb na glebę.

Czytaj także:
Chemiczna ochrona kukurydzy przed omacnicą prosowianką – zalecenia na 2015 rok

Dodatkowe straty w plonach kukurydzy powstają wskutek porażania uszkodzonych tkanek przez grzyby, bakterie i wirusy, będące sprawcami wielu groźnych chorób kukurydzy. Szczególnie niebezpieczne są: fuzarioza kolb oraz zgnilizna korzeni i zgorzel podstawy łodygi, których sprawcy (głównie grzyby z rodzaju Fusarium) mogą wytwarzać i kumulować w roślinach niebezpieczne mikotoksyny.

Do zwalczania tych szkodników można zastosować m.in.
 

    Arkan 050 CS
    Karate 2,5 WG
    Karate Zeon 050 CS
    LambdaCe 050 CS
    Proteus 110 OD
    Rumo 30 WG
    Sakarb 30 WG
    Sparviero
    Steward 30 WG
    Wojownik 050 CS
     

     

Mały kruszynek wielkim sprzymierzeńcem
Plantatorzy kukurydzy coraz chętniej sięgają po kruszynka w ochronie kukurydzy przed omacnicą prosowianką. Takie rozwiązanie to świetny przykład dobrych praktyk stosowania metod biologicznych w integrowanej ochronie roślin.

Kruszynek to błonkówka z rodzaju Trichogramma. Jego larwy rozwijają się w jajach motyli. Introdukcja kruszynka na polach kukurydzy polega na wprowadzeniu go poprzez samodzielne zawieszenie kartonowych zawieszek zawierających owada na kukurydzy.
 
oprac. K. Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. https://www.flickr.com/photos/24580998@N08/

Źródło: IOR, Bayer CropScience

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here