Ostatnia ubiegłoroczna aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade odbyła się w dniu 21 grudnia 2021 roku i zakończyła się spadkiem ogólnego indeksu o 1,5%. W styczniu bieżącego roku odnotowano natomiast powrót do wzrostu cen produktów mleczarskich. Podczas pierwszej aukcji w 2022 roku ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,3%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4247 USD.
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku sera Cheddar, odtłuszczonego mleka w proszku i maślanki w proszku. Spadek natomiast dotyczył jedynie ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 4 stycznia 2022 roku:
- Ser Cheddar +4,9% – cena 5487 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +1,0% – cena 3773 USD/t
- Maślanka w proszku +1,0% – cena 3654 USD/t
- Masło +0,3% – cena 5 868 USD/t
- Pełne mleko w proszku 0,0% – cena 3866 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -0,7% – cena 6668 USD/t
- Laktoza – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Na krajowym rynku mleka cena surowca w okresie od stycznia do listopada 2021 roku utrzymywała trend wzrostowy.
Źródło: PFHBiPM