Prestiżowe przysmaki

19 polskich produktów regionalnych czeka na unijną ochronę. Przedsiębiorcy i rolnicy chcą rejestrować swoje przysmaki, gdyż poprawia to wyniki sprzedaży i gwarantuje prestiż. W całej Unii Europejskiej na listach znajduje się około 900 produktów – podaje Redakcja Rolna TVP.    
     
Pierwsza była bryndza podhalańska, która otrzymała unijną ochronę w 2007 roku. Potem na unijnych listach pojawiły się kolejne produkty, w tym słynny oscypek.

Prof. Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych: Jeśli chodzi o produkty regionalne, takie jak oscypek, które są rejestrowane zgodnie z prawodawstwem unijnym, one mogą być produkowane wyłącznie z określonych surowców i w określonym miejscu – regionie.

A dbają o to sami górale, którzy muszą pamiętać choćby o odpowiednich proporcjach między mlekiem krowim a owczym.

Piotr Kohut – gazda z Koniakowa: Krowiego mleka może być trochę w owczym oscypku, ale do 40% i to z krowy czerwonej górskiej.

Zarówno rolnicy jak i przedsiębiorcy chętnie zabiegają o wpisanie na jedną z trzech list gwarantujących unijną ochronę.

Radosław Janik – producent miodów: Pierwsza rzecz – podnosi to prestiż produktu, druga rzecz – komunikuje to produkt o bardzo wysokiej, sprawdzonej jakości.

O zainteresowaniu najlepiej świadczą statystyki. Na rejestrację czeka długa kolejka naszych narodowych smakołyków.

Marek Sawicki – minister rolnictwa: 34-35 produktów można powiedzieć mamy już certyfikowanych, kolejne będą, ale myślę, że ilość nie jest ważna. Bo w produktach zarejestrowanych chodzi o gwarantowaną jakość.

W całej Unii Europejskiej zarejestrowano około 900 różnych produktów. Teraz myśli się o tym, aby ochronę rozciągnąć poza granice Unii Europejskiej.

Paolo de Castro – Parlament Europejski: Jest to oczywiście pytanie do Światowej Organizacji Handlu. Mamy nadzieję, że przy następnej rundzie rokowań w sprawie dalszej liberalizacji międzynarodowego handlu  uda się osiągnąć porozumienie.

Polscy rolnicy, którzy są zainteresowani produkcją regionalnych produktów, mogą liczyć na dofinansowanie w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” przez pięć lat w formie rocznej płatności można otrzymać maksymalnie 3200 złotych na gospodarstwo. 
        
 Źródło: Witold Katner, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga plantatorzy buraków. 30 listopada mija ważny termin

30 listopada mija termin wyboru sposobu zakupu nasion przez Plantatorów, którzy mieli podpisane umowy na dostawę buraków do dnia 31.10.2024. Plantatorzy, którzy podpisywali umowę...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics