Produkcja zwierzęca w „ASAP Akademii”

Produkcja zwierzęca, to nowy obszar, o który rozszerzyła się właśnie „ASAP Akademia” – kompleksowy kurs e-learning poświęcony wdrożeniu modelu rolnictwa zrównoważonego. Nowy rozdział został opracowany wspólnie z OSI Food Solutions Poland.

Produkcja zwierzęca w „ASAP Akademii”
Produkcja zwierzęca w „ASAP Akademii”

„ASAP Akademia” obejmuje już 9 obszarów zawierających 35 lekcji poświęconych różnym aspektom zrównoważenia w rolnictwie i jest przeznaczona dla wszystkich zainteresowanych stosowaniem praktyk rolnictwa zrównoważonego. Produkcja zwierzęca obejmuje 4 lekcje dedykowane bioasekuracji w chowie i hodowli zwierząt, dbałości o dobrostan zwierząt, stosowaniu antybiotyków oraz zapobieganiu antybiotykoodporności w produkcji zwierzęcej.

O czym się dowiemy z lekcji?

Z lekcji dowiemy się, czym jest bioasekuracja zwierząt oraz jakie są jej wytyczne i dobre praktyki z nią związane. Tematyka ukazuje również zagadnienia dotyczące technologii i personelu na fermie, dezynsekcji, deratyzacji i kwarantanny oraz kontrolę obecności zwierząt niepożądanych. Zawiera także podstawowe informacje związane z leczeniem zwierząt.

W Polsce występuje duże zagrożenie wysoce zjadliwą grypą ptaków (tzw. ptasią grypą) oraz ASF (afrykańskim pomorem świń). ASF jest poważnym i dynamicznie rozwijającym się zagrożeniem dla produkcji trzody chlewnej. Poza tymi, najbardziej znanymi zagrożeniami, w Polsce występują inne choroby zakaźne zwierząt. Dlatego postanowiliśmy przygotować dedykowane materiały w formie kursu, który pomogą lepiej zapobiegać występowaniu tych zagrożeń – podkreśla Marcin Sokołowski, Menedżer Zabezpieczenia Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca z OSI Food Solutions.

Produkcja zwierzęca rozszerza dotychczasowe materiały „ASAP Akademii” o lekcję poświęcona dobrostanowi zwierząt

Produkcja zwierzęca rozszerza także dotychczasowe materiały „ASAP Akademii” o lekcję poświęcona dobrostanowi zwierząt oraz obejmuje elementy i wskaźniki składające się na dobrostan zwierząt, przedstawia także perspektywę konsumentów, jak również zawiera część dedykowaną Liście Pięciu Wolności oraz projektowi Welfare Quality®.

Dobrostan zwierząt stanowi integralną część całego procesu zrównoważonej produkcji żywności, a wysokie standardy dobrostanu są równoznaczne z najwyższą jakością mięsa, mleka i jaj oraz większą odpornością zwierząt na choroby. Dobrostan zwierząt jest także wymagany przez prawo zarówno polskie jak i przez szereg dyrektyw oraz rozporządzeń UE – wskazuje Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.


Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze rolnictwa zrównoważonego w Polsce. grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego.

Źródło: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wysokie koszty produkcji uderzają w producentów pieczarek

Uprawa pieczarek obecnie szczególnie mocno odczuwa rosnącą presję kosztów. Co prawda, poprawiła się sytuacja po kryzysie związanym z pandemią, ale rosnące koszty produkcji i...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
3,940ObserwującyObserwuj
4,180SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE