Szybko rosnąca produkcja w Hiszpanii powoduje spadek ceny trzody chlewnej

Ceny trzody chlewnej kształtują się na niskich poziomach, głównie w wyniku większej produkcji w UE.

 rolnik, rolnictwo, trzoda chlewna, ceny świń, świnie, PKO BP, AgroNawigator, ceny trzody chlewnej

Mimo sezonowej presji, ceny trzody chlewnej utrzymują niski poziom. Z danych GUS wynika, że przeciętna cena skupu w czerwcu była o niższa o 17,4 proc. w stosunku do roku ubiegłego.

– Biorąc pod uwagę tygodniowe zmiany cen prezentowane przez resort rolnictwa, a także obniżki cen w Niemczech w drugiej połowie lipca 2018, cena skupu żywca w lipcu może tylko nieznacznie wzrosnąć w porównaniu do czerwca – przewidują eksperci PKO BP w najnowszym raporcie AgroNawigator.

Ceny trzody chlewnej spadają powoli

Widać jednak powolne osłabianie dynamiki spadków cen. Podaż wieprzowiny w UE jest wysoka.

Eksperci bankowi wyjaśniają, że przy stabilnym eksporcie nadwyżki wieprzowiny lokowane są na rynku wewnętrznym.

– Szczególnie dynamicznie wzrasta produkcja w Hiszpanii. Tam w okresie styczeń – kwiecień 2018 uboje świń zwiększyły się o blisko 11 proc. w stosunku do roku poprzedniego (+158 tys. t) wobec 5,9 proc. średnio w UE-28 – czytamy w raporcie.

Ceny trzody chlewnej będą jeszcze niższe

Szybko wzrasta również produkcja w Polsce (+69 tys. t). Jest to odzwierciedleniem notowanych w grudniu 2017 i marcu 2018 wzrostów pogłowia świń w naszym kraju.

– Niskie ceny mogą spowodować jednak powolne zmniejszanie dynamiki wzrostów produkcji wieprzowiny. To może doprowadzić do osłabiania spadków jej cen w kolejnych miesiącach – przewidują bankowi analitycy.

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + twelve =