Sałatki i surówki warzywne pod lupą IJHARS

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych (w tym oferowanych luzem), którą objęto 108 podmiotów (61 lokali gastronomicznych, 47 sklepów).

Sałatki i surówki warzywne pod lupą IJHARS

Cechy organoleptyczne

Oceną organoleptyczną objęto 23 partii. Ze względu na obecność niedeklarowanych składników zakwestionowano 2 partie (8,7%).

Badania laboratoryjne

Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 108 partiach, z czego 5 zakwestionowano (4,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją (w wartości odżywczej) zawartości tłuszczu i niedeklarowanej obecności kwasu sorbowego.

IJHARS skontrolowała soki i nektary. Aromat zamiast soku z owoców!

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 180 partii, z czego w 72 stwierdzono nieprawidłowości (40,0%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku lub nieprawidłowo podanego wykazu składników (w tym braku informacji o alergenach).
  • Braku nazwy produktu lub podawania jej w niepełny sposób.
  • Podmiany asortymentowej (np. „fetę” zastępowano serem kanapkowym).
  • Podawania deklaracji „naturalny” przy jednoczesnym stosowaniu dodatków do żywności.

Źródło: IJHARS

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zmiana przepisów UE dotyczących nazw napojów spirytusowych

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady wprowadza m.in. zmianę w unijnych przepisach dotyczących napojów spirytusowych. Nowe przepisy wprowadzają definicje napojów spirytusowych, które będą mogły być...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics