Salmonella w surowej metce tatarskiej

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu pod nazwą Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g.

Salmonella w surowej metce tatarskiej
Salmonella w surowej metce tatarskiej

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g

Numer partii: 0211101071

Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021

Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

29 listopada 2021r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia.

Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku.

Salmonella w filetach z piersi kurczaka

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Źródło: GIS

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wstępne podsumowanie dwóch naborów z PROW 2014 – 2020

O przyznanie pomocy na inwestycje podnoszące jakość drzewostanu można się było starać do 29 lipca 2022 r., a 1 sierpnia 2022 r. był ostatnim...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
4,621ObserwującyObserwuj
4,190SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE