Zmniejsza się podaż żywca wieprzowego – podaje POLPIG. Według danych GUS-u spadek pogłowia świń rok do roku wyniósł (-12,9%) i macior (-17,5%).
Koniec sezonu turystycznego w krajach Europy Południowej obniżył lokalną konsumpcję wieprzowiny. W Hiszpanii, po fali upałów, podaż stopniowo odbudowuje się. Rośnie waga ubojowa tuczników, a rzeźnie przechodzą na 5 dniowy system pracy.
Turyści wrócili do swoich krajów i w tam poprawiają popyt na wieprzowinę. Podaż żywca pozostaje na niskim poziomie ze względu na wcześniejszą likwidację pogłowia w wielu krajach unijnych. Pomimo narzekań branży przetwórczej na trudności w sprzedaży wieprzowiny, w 37 tygodniu ceny tuczników wzrosły w Holandii (+3₵), Belgii (+3₵), w Austrii (+3₵), Francji (+3₵) – informuje ISN. Dalsze wzrosty uzależnione są od możliwości przełożenia cen żywca na handel detaliczny. Konsumenci obawiają się bowiem wysokiej inflacji oraz rosnących cen nośników energii i bardziej ostrożnie podchodzą do zakupów żywności.
W notowaniach VEZG w Niemczech cena tuczników pozostała na niezmienionym poziomie 2,10 €/kg (wbc). Duże nadzieje wiązane są z możliwością ponownego eksportu wieprzowiny na rynek Korei Południowej. Jednakże na efekty musimy poczekać do czasu zatwierdzenia zakładów przez służby koreańskie.
Hodowcy trzody chlewnej wskazują na skutki bezwzględnego zakazu stosowania pasz GMO
Spada pogłowie świń
W Polsce średnia cena skupu tuczników w klasie E nieznacznie wzrosła i wynosi 9,95 zł/kg (+0,05 t/t). GUS opublikował dane na temat pogłowia trzody chlewnej w Polsce w czerwcu 2022r. W stosunku do ubiegłego roku zanotowano duże spadki pogłowia świń (-12,9%) i macior (-17,5%). Zakłady przetwórcze uzupełniają braki na krajowym rynku importem z krajów zachodnich.
Źródło: POLPIG