Środki w ramach Polskiego Ładu przeznaczone będą na tworzenie lokalnych przetwórni i ubojni

Środki finansowe, które mają być przeznaczone w ramach Polskiego Ładu trafią na wsparcie małych i średnich gospodarstw, w szczególności na wsparcie tworzenia lokalnych przetwórni i ubojni – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda podczas wizyty na Podkarpaciu.

"<yoastmark

Chcemy, aby te małe i średnie gospodarstwa miały po prostu łatwiej, aby funkcjonowały normalnie, tak samo jak te duże gospodarstwa – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Wizyta w Tokarni i rozmowy z rolnikami

Minister odwiedził rodzinne gospodarstwo państwa Mieczysławy i Jana Tylków w Tokarni, w którym spotkał się z miejscowymi rolnikami.

Gospodarstwo posiada ok. 90 ha użytków rolnych. W strukturze upraw 80% stanowią trawy w uprawie polowej oraz trwałe użytki zielone, pozostały areał zajmują zboża (głównie kukurydza z przeznaczeniem na kiszonkę) w całości przeznaczane na paszę. Głównym kierunkiem jest chów bydła o mlecznego. W 2013 roku w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich gospodarze skorzystali z pomocy finansowej w ramach działania ,,Modernizacja gospodarstw rolnych”. Przedmiotem współfinansowania były zakupione następujące sprzęty: wóz asenizacyjny, brona łąkowa, owijarka bel samozaładowcza oraz brona talerzowa. Część gruntów gospodarstwa została przekazana najstarszemu synowi, który w 2012 roku w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 skorzystał z pomocy finansowej w ramach działania ,,Ułatwianie startu młodym rolnikom”.

W gospodarstwie od lat podejmowane są działania w celu zachowania bioróżnorodności krajobrazu wiejskiego poprzez realizację działania rolno-środowiskowo-klimatycznego.

Gospodarze realizują zadania publiczne Województwa Podkarpackiego w zakresie ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego w ramach Programu „Podkarpacki Naturalny Wypas.” Są laureatami wielu konkursów.

Minister Grzegorz Puda zwrócił uwagę, że intencją rządu jest, aby jak najwięcej środków z Krajowego Planu Odbudowy trafiało bezpośrednio do rolników, bez zbędnego pośrednictwa.

Chodzi o to, aby jak największa część tych środków finansowych pozwoliła rolnikom na przygotowanie przetworów z tego, co wyprodukują. To jest też duża korzyść dla konsumentów, bo wiadomo, że kupując bezpośrednio u rolnika skracamy łańcuchy pośredników i mamy lepszą cenę – dodał minister.

W trakcie zorganizowanej na miejscu konferencji minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda ponownie przedstawił pięć obszarów wsparcia dla rolników poszkodowanych w wyniku ASF.

Po raz kolejny zaapelował również do nowych mieszkańców wsi, którzy nie są rolnikami, aby podchodzili z pełnym zrozumieniem do trwających żniw i wykonywania niezbędnych prac przez rolników również w porze nocnej.

Trwają żniwa. Rolnicy muszą wyjechać w pole swoimi traktorami, kombajnami, a one nie osiągają dużych prędkości. Apeluję do kierowców o solidarność z nimi i wyrozumiałość na drodze – apelował minister.

Dojarki, schładzarki i śrutownik trafiły do poszkodowanych pogorzelców w Nowej Białej

Wizyta w gospodarstwie ekologicznym w Mszanie

Z Tokarni szef resortu rolnictwa udał się do Mszany, gdzie pan Waldemar Maziejuk wraz z synami i wnukiem prowadzi Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa”. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię ok. 24 ha łąk i pastwisk, z niewielką częścią na warzywa, uprawiane na własne potrzeby. Na użytki zielone gospodarz stosuje wyłącznie nawozy naturalne (obornik, gnojowica) wyprodukowane w gospodarstwie. Wiodącym kierunkiem produkcji jest hodowla kóz mlecznych i produkcja mleka koziego. Obecnie w gospodarstwie znajduje się 400 sztuk kóz mlecznych. Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” s.c. Waldemar i Tomasz Maziejuk prowadzi przetwórstwo mleka i produkcję serów kozich. W ofercie gospodarstwa dostępnych jest 21 rodzajów sera koziego, wytwarzanych z niepasteryzowanego mleka. Większość produktów pakowana jest w szkło (butelki, słoiczki). Sery sprzedawane są lokalnie, można je też kupić w sklepach na terenie województwa lub zamówić u gospodarzy. Są dostępne również w sklepach ze „zdrową żywnością” w Krakowie.

Źródło i fot.: MRiRW

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Rekompensaty do zbóż. Rolnicy nie zgadzają się z nowym projektem

W związku z zamieszczeniem w RCL 22 kwietnia 2024 r. projektu rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics