Środki w ramach Polskiego Ładu przeznaczone będą na tworzenie lokalnych przetwórni i ubojni

Środki finansowe, które mają być przeznaczone w ramach Polskiego Ładu trafią na wsparcie małych i średnich gospodarstw, w szczególności na wsparcie tworzenia lokalnych przetwórni i ubojni – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda podczas wizyty na Podkarpaciu.

"<yoastmark

Chcemy, aby te małe i średnie gospodarstwa miały po prostu łatwiej, aby funkcjonowały normalnie, tak samo jak te duże gospodarstwa – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Wizyta w Tokarni i rozmowy z rolnikami

Minister odwiedził rodzinne gospodarstwo państwa Mieczysławy i Jana Tylków w Tokarni, w którym spotkał się z miejscowymi rolnikami.

Gospodarstwo posiada ok. 90 ha użytków rolnych. W strukturze upraw 80% stanowią trawy w uprawie polowej oraz trwałe użytki zielone, pozostały areał zajmują zboża (głównie kukurydza z przeznaczeniem na kiszonkę) w całości przeznaczane na paszę. Głównym kierunkiem jest chów bydła o mlecznego. W 2013 roku w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich gospodarze skorzystali z pomocy finansowej w ramach działania ,,Modernizacja gospodarstw rolnych”. Przedmiotem współfinansowania były zakupione następujące sprzęty: wóz asenizacyjny, brona łąkowa, owijarka bel samozaładowcza oraz brona talerzowa. Część gruntów gospodarstwa została przekazana najstarszemu synowi, który w 2012 roku w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 skorzystał z pomocy finansowej w ramach działania ,,Ułatwianie startu młodym rolnikom”.

W gospodarstwie od lat podejmowane są działania w celu zachowania bioróżnorodności krajobrazu wiejskiego poprzez realizację działania rolno-środowiskowo-klimatycznego.

Gospodarze realizują zadania publiczne Województwa Podkarpackiego w zakresie ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego w ramach Programu „Podkarpacki Naturalny Wypas.” Są laureatami wielu konkursów.

Minister Grzegorz Puda zwrócił uwagę, że intencją rządu jest, aby jak najwięcej środków z Krajowego Planu Odbudowy trafiało bezpośrednio do rolników, bez zbędnego pośrednictwa.

Chodzi o to, aby jak największa część tych środków finansowych pozwoliła rolnikom na przygotowanie przetworów z tego, co wyprodukują. To jest też duża korzyść dla konsumentów, bo wiadomo, że kupując bezpośrednio u rolnika skracamy łańcuchy pośredników i mamy lepszą cenę – dodał minister.

W trakcie zorganizowanej na miejscu konferencji minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda ponownie przedstawił pięć obszarów wsparcia dla rolników poszkodowanych w wyniku ASF.

Po raz kolejny zaapelował również do nowych mieszkańców wsi, którzy nie są rolnikami, aby podchodzili z pełnym zrozumieniem do trwających żniw i wykonywania niezbędnych prac przez rolników również w porze nocnej.

Trwają żniwa. Rolnicy muszą wyjechać w pole swoimi traktorami, kombajnami, a one nie osiągają dużych prędkości. Apeluję do kierowców o solidarność z nimi i wyrozumiałość na drodze – apelował minister.

Rada Ministrów przyjęła trzy projekty ustaw przedłożone przez ministra rolnictwa

Wizyta w gospodarstwie ekologicznym w Mszanie

Z Tokarni szef resortu rolnictwa udał się do Mszany, gdzie pan Waldemar Maziejuk wraz z synami i wnukiem prowadzi Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa”. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię ok. 24 ha łąk i pastwisk, z niewielką częścią na warzywa, uprawiane na własne potrzeby. Na użytki zielone gospodarz stosuje wyłącznie nawozy naturalne (obornik, gnojowica) wyprodukowane w gospodarstwie. Wiodącym kierunkiem produkcji jest hodowla kóz mlecznych i produkcja mleka koziego. Obecnie w gospodarstwie znajduje się 400 sztuk kóz mlecznych. Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” s.c. Waldemar i Tomasz Maziejuk prowadzi przetwórstwo mleka i produkcję serów kozich. W ofercie gospodarstwa dostępnych jest 21 rodzajów sera koziego, wytwarzanych z niepasteryzowanego mleka. Większość produktów pakowana jest w szkło (butelki, słoiczki). Sery sprzedawane są lokalnie, można je też kupić w sklepach na terenie województwa lub zamówić u gospodarzy. Są dostępne również w sklepach ze „zdrową żywnością” w Krakowie.

Źródło i fot.: MRiRW

Advertisement
Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jedne z najczęstszych oszustw

Kiedy wydaje się, że już wiemy, jak działają cyberoszuści, oni wymyślają coś nowego. Dzięki sztucznej inteligencji istnieje możliwość tworzenia zdjęć wizerunku osoby, która nie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics