To samo, a nie to samo. PE bierze na cel podwójne standardy jakości żywności

Testy w kilku krajach UE wykryły sprzedawane pod tą samą marką paluszki rybne z mniejszą ilością ryby lub chleb z mniejszą ilością pełnoziarnistej mąki. Zdaniem europosłów dyskryminacja konsumentów jest niedopuszczalna. Dlatego biorą na cel podwójne standardy jakości żywności i innych towarów.

podwójne standardy jakości żywności, żywność, Parlament

Testy i badanie przeprowadzone w kilku krajach UE, przede wszystkim w Europie Centralnej i Wschodniej wykazały, że towary reklamowane oraz sprzedawane pod tą samą marką i w wyglądających identycznie opakowaniach, różnią się w rzeczywistości składem, ze szkodą dla konsumentów.

Podwójne standardy jakości żywności i nie tylko

Wykryte różnice nie dotyczą jedynie żywności, takiej jak paluszki rybne, zupy w proszku lub kawa rozpuszczalna, ale często również towarów nieżywnościowych, takich jak proszki do prania, kosmetyki, produkty pielęgnacyjne oraz dla niemowląt.

W czwartkowym głosowaniu Parlament Europejski zaproponował szereg działań na poziomie unijnym i krajowym, w celu zlikwidowania problemu z produktami o „podwójnych normach jakości.

Współpraca transgraniczna i testy porównawcze

Posłowie wzywają między innymi do skutecznej współpracy transgranicznej i wymiany danych na temat potencjalnie niezgodnych produktów i możliwych nieuczciwych praktyk. Chcą także wprowadzenia wspólnej metodologii testowania produktów. Chodzi  o zebranie wiarygodnych i porównywalnych dowodów i ustalenie, jak poważne i powszechne są praktyki prowadzące do “podwójnej jakości”. Domagają się także ujawnienia wyników w ogólnie dostępnej bazie danych i przeanalizować “nie później niż do końca 2018 roku”.

Zmiany w dyrektywie o nieuczciwych praktykach handlowych

Posłowie PE zwracają uwagę na konieczność stworzenia jasnych definicji. “Wynikiem procesu legislacyjnego powinna być jasna definicja tego, co można uznać za podwójną jakość oraz tego, w jaki sposób każdy przypadek powinien być oceniany i rozpatrywany”.

Parlament jest jednak przekonany, że poprawka wprowadzająca na „czarną listę” w dyrektywie kolejną pozycję wyraźnie wskazującą, że „podwójne normy jakości produktów sprzedawanych pod tą samą marką są dyskryminujące i nie spełniają oczekiwań producentów”, rozwiązałaby najskuteczniej problem podwójnych norm.

Jedno logo dla UE

“Preferencje konsumentów nie powinny być wykorzystywane jako pretekst do obniżenia jakości lub oferowania różnych klas jakości na różnych rynkach”, stwierdza Parlament.

Zdaniem europosłów podmioty gospodarcze mogą wprowadzać do obrotu i sprzedawać towary o różnym składzie i cechach w całej UE. Ale tylko wtedy, gdy jest to uzasadnione specyficznymi czynnikami i w pełnej zgodności z prawem UE.

Posłowie do PE zachęcają producentów do rozważenia, czy nie należałoby umieszczać na opakowaniach logo, które pokazywałoby, że zawartość i jakość tej samej marki jest taka sama we wszystkich krajach UE.

Redakcja AgroNews, na podst. PE, fot.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 6 =