Uprawa pasowa buraka a zdrowotność gleby

Przez wiele lat przy wprowadzaniu nowych praktyk upraw roli zwracano uwagę przede wszystkim na ich wpływ ekonomiczny i społeczny, pomijano natomiast aspekty środowiskowe. Tymczasem wiadomo, że organizmy żyjące w glebie mają wpływ na procesy w niej zachodzące, takie jak: rozkład materii organicznej czy obieg pierwiastków, decydujących o żyzności gleby, co w konsekwencji wpływa na zdrowotność roślin i produkcję pierwotną.

Uprawa pasowa buraka a zdrowotność gleby
Uprawa pasowa buraka a zdrowotność gleby

Uprawa pasowa (striptill) vs. tradycyjna

Na zlecenie Cukrowni pracownicy naukowi Instytutu Nauk Biologicznych UKSW oraz
studenci kierunku Ochrona Środowiska przeprowadzili kompleksowe badania, których celem
było porównanie aktywności biologicznej gleby w uprawie pasowej (striptill) i tradycyjnej
buraka cukrowego. Na wybranych plantacjach pobrano próby gleby do analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych. Ponadto analizowano strukturę i różnorodność
zespołów głównych grup zwierząt glebowych (nicieni, roztoczy i dżdżownic).


Z przeprowadzonych badań wyłaniają się następujące wnioski:

– W glebie uprawy pasowej, w porównaniu z uprawą tradycyjną (orkową), stwierdzono
wyższą zawartość materii organicznej.

– Odbudowa struktury gleby w uprawie pasowej wpływa pozytywnie na liczebność
organizmów glebowych (fauny i mikroflory) oraz aktywność enzymów glebowych.

– Zespoły zwierząt glebowych (nicieni, roztoczy, skoczogonków i dżdżownic) w uprawie
pasowej są bardziej różnorodne, co zwiększa stabilność i odporność podsystemu
glebowego na negatywne czynniki środowiskowe.

– W strukturze troficznej zespołów wyraźnie zwiększył się udział grup związanych z
rozkładem materii organicznej w glebie.

– Przebudowa struktury zespołów organizmów glebowych w uprawie pasowej buraka
odpowiada za wolniejsze tempo rozkładu i mineralizacji materii organicznej, co
w
konsekwencji powoduje wzrost próchnicy w warstwie ornej.


Pasowa uprawa buraka cukrowego ma korzystny wpływ stan fitosanitarny gleby. W uprawie pasowej w porównaniu do tradycyjnej orkowej zmniejszyła się liczebność grzybów patogenów roślin, a zwiększyła grzybów saprofitycznych i antagonistycznych.
Wyniki badań świadczą o bezpośrednim, korzystnym związku między pasową metodą uprawy roli a aktywnością biologiczną gleby i tym samym stanowią naukową podstawę do stosowania tej metody na szerszą skalę.

Źródło: LIZ

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − jeden =

Advertisement

Zapisz się i Zaprenumeruj nasz Newsletter

11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
3,899ObserwującyObserwuj
7,230SubskrybującySubskrybuj

IJHARS: całkowity brak oznakowania opakowań warzyw, owoców i ziemniaków

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Objęto nią 334 podmioty, w tym 226 sklepów i...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE