W Wielkopolsce ruszył sezon pomidorowy

Od 15 marca br. plantatorzy pomidora gruntowego zrzeszeni w grupach producenckich działających na terenie województwa wielkopolskiego rozpoczęli produkcję rozsady.

Produkcja w wielodoniczkach

Pomidory są warzywami ciepłolubnymi i z tego powodu wymagają odpowiedniej produkcji rozsady. Wielu plantatorów pomidora produkuje ją we własnym zakresie. Aby uzyskać duży i w miarę możliwości wczesny plon należy zapewnić młodym roślinom optymalne warunki wzrostu i rozwoju. Coraz bardziej powszechnym sposobem produkcji rozsady pomidorów gruntowych jest produkcja w wielodoniczkach. Podczas produkcji rozsady plantatorzy pomidorów zwykle borykają się z chwastami, szkodnikami i chorobami odglebowymi.

W Wielkopolsce ruszył sezon pomidorowy
W Wielkopolsce ruszył sezon pomidorowy

Stosując substraty produkowane przez specjalistyczne firmy eliminuje się ten problem. Przy zastosowaniu wielodoniczek system korzeniowy jest zabezpieczony przed uszkodzeniami mechanicznymi i mimo to, że jest on mniejszy zwykle niż w przypadku rozsady rwanej to zachowane są proporcje pomiędzy częścią nadziemną i podziemną. Rozsada doniczkowana jest mniej kłopotliwa w transporcie i przygotowaniu do sadzenia.  Po wysiewie nasion bezpośrednio do wielodoniczek i przykryciu ich warstwą piasku czy perlitu należy zapewnić optymalną temperaturę powietrza do wschodów roślin. Dla pomidorów powinno utrzymywać się 25-27ºC, aż do skiełkowania nasion. W takiej temperaturze nasiona kiełkują w ciągu 3-5 dni. Następnie temperaturę powietrza należy obniżyć do 20-22ºC w dzień i 14ºC w nocy. Utrzymywanie nadmiernie wysokiej temperatury – zwłaszcza w nocy powoduje zbyt intensywny wzrost części nadziemnej w stosunku do korzeni.

Ruszyły siewy i sadzenie warzyw gruntowych

Bez bezpośredniego kontaktu z glebą w tunelu

Po rozłożeniu liścieni warto zabezpieczyć siewki przed chorobami zgorzelowymi. Jeżeli podejmuje się decyzję o produkcji rozsady w wielodoniczkach trzeba pamiętać, że nie powinny mieć one bezpośredniego kontaktu z glebą w tunelu. Powinny być oddzielone przynajmniej folią, najlepiej jednak gdyby stały w powietrzu nie stykając się z ziemią. Wówczas system korzeniowy nie przerasta doniczki, a nadmiar wody z poszczególnych komórek może swobodnie odciekać. Dość ciekawym rozwiązaniem jest ustawianie wielodoniczek na płytach styropianu. W ten sposób izoluje się rośliny od zimnego podłoża co zabezpiecza je również przed przenoszeniem chorób tą drogą. Produkcja rozsady trwa od 4 do 6 tygodni w zależności od warunków.  Po tym czasie zostanie posadzona na plantacji.

Źródło: WIR

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Nie można mówić o rolnictwie bez rolników – 10 maja odbędzie się protest „Solidarności”

„Rolnicy wiedzą, jak produkować żywność i dbać o środowisko z zastosowaniem dobrych praktyk rolniczych. Będziemy się przeciwstawiać Zielonym”, mówi w rozmowie z EURACTIV.pl Tomasz...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics