Wzrasta spożycie cukru

Australijskie biuro ds. rolnictwa, gospodarki i nauki ABARES utrzymało swoją wcześniejszą
prognozę światowego bilansu cukru w sezonie 2012/13 (październik/wrzesień) – informuje zespoł monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

Australijczycy szacują, że produkcja cukru na świecie wzrośnie 1% do 177,8 mln ton. Dynamika wzrostu spożycia będzie ponad dwukrotnie wyższa i przekroczy 2%, sprawiając, że zużycie zwiększy się do 173,8 mln ton.

Nadwyżka cukru w sezonie 2012/13 wyniesie zatem 4 mln ton i będzie o ponad 1/3 mniejsza niż sezon wcześniej. Zapasy końcowe prognozowane są zaś na 67,4 mln ton, czyli o ponad 6% więcej w ujęciu rocznym. Udział zapasów w konsumpcji wzrośnie z 37 do 39% i będzie najwyższym w ciągu ostatnich 3 lat.

Kolejny sezon z nadwyżką produkcyjną i rosnące zapasy sprawią, że ceny cukru spadną. ABARES oczekuje, że w sezonie 2012/13 będzie one średnio niższe o 11% i wyniosą około 20 centów za funt – 441 USD/t (dla cukru surowego).

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: FAMMU/FAPA
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics