Zapalenie skóry podeszwy (FPD) problemem w produkcji drobiu

W ciągu ostatnich dziesięcioleci dobrostan staje się coraz ważniejszym zagadnieniem w produkcji drobiu. Zapalenie skóry (FPD) jest uznawane jako parametr dobrostanu w intensywnych systemach produkcyjnych. Problem związany jest z zarządzaniem, higieną i jakością ściółki. Programy nadzoru i oceny w ubojniach stosowane są w celu zmniejszenia częstości występowania uszkodzeń podeszwy w populacjach brojlerów i indyków, a tym samym poprawy zdrowia i dobrostanu ptaków. Co to jest FPD?

 

\"\"

 

Foot-pad dermatitis (FPD) jest stanem charakteryzującym się zmianami spodu stóp drobiu, czyli podeszwy. Jest to rodzaj kontaktowego zapalenia skóry, który rozpoczyna się od pęknięcia bądź mikro urazu, a następnie dochodzi do zakażenia bakteryjnego. Specyficzna budowa anatomiczna nogi ptaków (krew nie płynie aż do najodleglejszych części, lecz przez usytuowane głębiej naczynia płynie z powrotem do tułowia), stopy nie są wystarczająco ukrwione aby poradzić sobie z patogenami i procesem zapalnym. W rezultacie stwierdzić możemy nadmierne rogowacenie, nadżerki i odbarwienia skóry.

Przyczyny powstawania
FPD jest wieloczynnikowym problemem, który jest spowodowany głównie przez kontakt z podłożem. Bardzo ważna więc jest jakość ściółki.

Znacznie częstsze występowanie zapalenia skóry opuszki podeszwowej stwierdzamy w stadach hodowanych na mokrej ściółce, niż na suchej. Stan linii pojenia, zarówno odpowiednie ciśnienie czy wyciek, jest istotnie związany z występowaniem zapalenia skóry opuszki podeszwowej brojlerów kurzych i indyczych. Wilgotna ściółka powoduje rozmiękczenie skóry podeszwy, co wpływa na jej większą podatność na uszkodzenia. Tkanka miękka podeszwy stóp w połączeniu z substancjami drażniącymi (amoniak) może prowadzić do rozwoju FPD.

Można zauważyć znaczny efekt sezonowy dotyczących występowania zapalenia skóry, najwięcej przypadków występuje w okresie od października do stycznia. Czynnikami środowiskowymi może być niedostateczna wentylacja, nierównomierne ogrzewanie, różnica pomiędzy temperaturą w obiekcie a podłogą.

Wiadomym jest, że na zawartość wilgoci w ściółce wpływa konsystencja kału, a więc dużą rolę odgrywa skład dawki pokarmowej. Wysoka zawartość sodu i potasu może doprowadzić do nadmiernego spożycia wody, przez co dodatkowo podrażnia uszkodzenia skóry spowodowane zbyt niskim lub za wysokim pH ściółki. Niedobór witaminy A, a oraz biotyny ma także wpływ na powstawanie stanów zapalnych podeszwy. Wszystkie sposoby, które poprawiają stan ściółki w kurnikach mogą przyczynić się do lepszej jakości podeszwy stopy.
Należy pamiętać, że do infekcji bakteriami ze środowiska zewnętrznego dochodzi wtedy, gdy ciągłość skóry zostaje przerwana. Bardzo ważna jest więc sucha ściółka lub pelet.

Co zrobić gdy pojawiły się pierwsze otarcia, urazy już u bardzo młodych ptaków – kiedy skóra podeszwy jest bardzo delikatna? Można zastosować preparat Actisan, który oprócz działania osuszającego dodatkowo wspomaga gojenie podeszwy. Zawarty w produkcie kwas salicylowy przyspiesza procesy gojenia ognisk zapalnych, reguluje odnowę komórkową, pobudza procesy regeneracji skóry właściwej. Działa dezynfekująco i biobójczo na bakterie najczęściej powodujące stany zapalne podeszwy (Staphylococcus ureus, E. Coli i Proteus, Pseudomonas.) Ponadto wiąże amoniak, dwutlenek węgla, siarkowodór, poprawiając mikroklimat w budynku. Może być stosowany w obecności zwierząt, aplikowany bezpośrednio na ściółkę.

Innowacyjny skład preparatu zmniejsza występowanie FPD, a tym samym przyczynia się do poprawy zdrowotności i dobrostanu zwierząt.

Edyta Styczeń, fot. flickr.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,518ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE