Zbiory owoców biją rekordy

W dniu 26 lipca bieżącego roku Główny Urząd Statystyczny opublikował wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2012 roku. Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych oszacowano wstępnie na 4,6 mln ton, a dokładnie na 4626 tys. ton, to jest o prawie 4% mniej wobec danych za rok 2011, ale o ponad 1% więcej wobec średniej produkcji z okresu lat 2006-2010 – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

Tegoroczna produkcja owoców z drzew oceniona wstępnie przez GUS została na poziomie około 3,0 mln ton – 3006 tys. ton, co w porównaniu z rokiem 2011 dało 4% wzrost zbiorów i o blisko 20% wobec średniej wielkości produkcji z lat 2006-2010. W przypadku zbiorów owoców miękkich – ich wielkość w bieżącym roku wstępnie oceniono na ponad 0,5 mln ton – 548 tys. ton, czyli o 3% więcej niż przed rokiem i i około 7% wobec pięcioletniej średniej za okres 2006-2010.

W przypadku zbiorów warzyw gruntowych w zasadzie wszystkie ich odmiany odnotowały niewielki spadek produkcji. W porównaniu do roku 2011 największy spadek zbiorów GUS odnotował w przypadku cebuli i marchwi, a najmniejszy dla kapusty i kalafiorów. Jak co roku największy udział w produkcji warzyw miała kapusta z tegorocznym wynikiem 1220 tys. ton oraz marchew – 826 tys. ton. Jak co roku znaczące były również zbiory cebuli – 629 tys. ton, buraków – 351 tys. ton czy ogórków – 290 tys. ton.

Tegoroczne zbiory owoców z drzew będą łącznie o 4,2% większe od poprzedniorocznej wielkości, a wzrost odnotują w zasadzie wszystkie odmiany za wyjątkiem gruszek, przy czym największy przyrost dotyczy w bieżącym roku śliwek. W zbiorach jak zawsze dominują jabłka z tegorocznym wynikiem na przewidywanym poziomie 2601 tys. ton.

Pomimo iż łączne zbiory owoców z krzewów oszacowano na ponad 3,3% większe, to najbardziej w bieżącym roku ucierpiały truskawki – z uwagi na straty mrozowe i ograniczenie powierzchni upraw zredukowano tegoroczną prognozę ich produkcji o 14% do około 144 tys. ton. Poza truskawkami reszta owoców miękkich odnotowała wzrost produkcji, przy czym największy dotyczył porzeczek do wielkości 195 tys. ton i agrestu.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here