Jesteśmy zaniepokojeni pojawiającymi się ograniczeniami eksportowymi dla sektora drobiarskiego, dotyczącymi uzyskiwania świadectw zdrowia przez producentów przy wysyłce mięsa drobiowego, jak również np. piskląt, poza Unię Europejską – mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.
Opinia Głównego Inspektoratu Weterynarii potwierdza, że zagrożenie związane z wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF) nie dotyczy w żadnym zakresie sektora drobiowego. – Żywiec, mięso drobiowe oraz jego przetwory są w pełni bezpieczne, a producenci kontrolują ich jakość – podkreśla Łukasz Dominiak.
– W większości świadectw zdrowia stosowanych przy sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego na rynki państw trzecich znajduje się zapis mówiący o tym, iż kraj eksportera, w naszym przypadku Polska, jest wolny od określonych chorób zakaźnych zwierząt. Problem w tym, iż bardzo często na tym kończy się zapis, nie precyzując w dalszej części, iż dotyczy to chorób, na które podatne są określone gatunki, a w przypadku ASF niebezpieczeństwo dotyczy tylko i wyłącznie dzików oraz trzody chlewnej – dodaje dyrektor KRD.
Wzory świadectw zdrowia są opracowywane przez władze weterynaryjne państw trzecich jako obowiązujące przy eksporcie produktów pochodzenia zwierzęcego na dany rynek. – Jednakże zapisy dokumentu są uzgadniane z właściwymi władzami kraju eksportera – zwraca uwagę Dominiak. – Dlatego też apelujemy do Inspekcji Weterynaryjnej o pilną weryfikację i renegocjonowanie odpowiednich zapisów w obecnie stosowanych świadectwach, co ułatwi nam eksport żywca oraz mięsa drobiowego na określone rynki – akcentuje.
Czytaj także:
Niemcy i Polska zaostrzają kontrole zwierząt!
Ceny drobiu rosną!
Producenci mleka uzyskają waparcie od państwa
Sytuacja jest o tyle poważna, że to właśnie kraje poza unijne stały się w ostatnim okresie najbardziej obiecującym kierunkiem eksportu dla naszego drobiu. – Krajowa produkcja tego sektora z roku na rok rośnie, a rynek UE jest już w dużej mierze nasycony – przypomina ekspert. – Dlatego eksporterzy zabiegają o zwiększenie sprzedaży oferowanych produktów poza UE. Szacujemy, iż w 2013 r. było to blisko 20 proc. wartego ponad 1 mld euro eksportu – wskazuje.
– Liczymy, że właściwe instytucje pomogą polskim producentom w ochronie eksportu i dobrego wizerunku polskiego drobiu – zaznacza Łukasz Dominiak.
Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa
Redakcja AgroNews, fot:sxc.hu