Chrońmy ziemię uprawną przed degradacją

Gleba jest jednym z najcenniejszych zasobów Ziemi, od którego zależy życie roślin, zwierząt i oczywiście ludzi.  Zubożenie gleby, które jest obserwowane od kilku lat jest niepokojącym zjawiskiem, które wymaga natychmiastowej interwencji.

 

Z prognozy FAO wynika, że jeśli aktualna degradacja gleb nie zostanie powstrzymana to w przeciągu 60 lat zniknie warstwa gleby, która dziś wydaje plony.

Wszystko w rękach rolnika

Ziemia to warsztat pracy rolnika, o który powinien on dbać  z największą starannością. Dzięki żyznej glebie będzie cieszył się z bujnych upraw przynoszących zyski. Rolnik powinien inwestować w rozwiązania, które pozwolą mu zabezpieczyć swoją produkcję.

Próchnica – kluczowy element strukturotwórczy gleby

Kluczowym elementem strukturotwórczym gleby jest próchnica gleby. Zasoby próchnicy w poziomie próchnicznym gleb mineralnych Polski stanowią 0,6 do 2,0%. Wahają się od 40 t/ha dla gleb płowych, 80 t/ha dla gleb brunatnych do ponad 200 t/ha dla czarnoziemów i 80÷100 t/ha dla gleb leśnych. Próchnica jest nieodzownym czynnikiem decydującym o żyzności gleby, ze względu na swoje unikalne cechy fizyko-chemiczne.

W Polsce mamy jeszcze dość dobrą sytuację jeśli chodzi o stan gleb. Jednakże raporty przygotowane przez Monitoring Chemizmu Gleb Ornych Polski, wskazują na powolny spadek zawartości próchnicy w naszych glebach. Zdecydowana większość gleb w Polsce ma średnią (1-2%) zawartość próchnicy. Tylko około 30% naszych gruntów (głównie na południu i północy Polski) ma wysoki poziom zawartości próchnicy (5-6%).

Dlaczego odpowiedni poziom próchnicy jest ważny?

Niewystarczająca ilość próchnicy w glebie powoduje spadek jej właściwości fizykochemicznych, w tym zaburzeń w pobieraniu składników pokarmowych czy osłabienie zdolności gromadzenia wody z opadów atmosferycznych w ciągu wegetacji. Wszystko to prowadzi do ograniczenia wzrostu i plonowania roślin uprawnych.

Z ekonomicznego, jak i ekologicznego punktu widzenia, konieczne i ważne jest dążenie do zachowania zawartości próchnicy przynajmniej na tym samym poziomie, a także podjęcie prób zwiększenia jej ilości w glebach ubogich w ten składnik. Zapewni to utrzymanie środowiska glebowego, w stanie warunkującym odpowiedni wzrost i rozwój roślin uprawnych.

 

Jak zwiększyć zawartość próchnicy w glebie?

Zwiększenie zawartości próchnicy jest procesem długotrwałym i wymaga wielu starań rolnika. Według IUNG-PIB Puławy optymalne zawartości próchnicy wynoszą w:
• glebach bardzo lekkich do 1%
• glebach lekkich 1,1 – 1,5%
• glebach średnich 1,6 – 2,5%
• glebach ciężkich 2,3 – 3,5%

Główny problem w zwiększeniu zawartości próchnicy w glebie polega na tym, że uprawa zbóż łącznie z kukurydzą, roślin okopowych oraz rzepaku powoduje naturalny ubytek materii organicznej – próchnicy w glebie. Jedynie rośliny motylkowe drobnonasienne, bobowate i trawy w uprawie polowej zwiększają zwartość próchnicy. Niestety, te rośliny są uprawami marginalnymi. Dlatego ważne jest wspomaganie gleby m.in. próchnicą w płynie.

Kwasy humusowe z węgla brunatnego

Istnieje kilka sposobów poprawy żyzności gleby i przywrócenia jej produktywności. Jedną z możliwości jest wykorzystanie kwasów humusowych. Doskonałym źródłem stosowanym w Polsce na niektórych ziemiach przez pokolenia jest węgiel brunatny. Zawiera około 90% substancji próchnicowych w postaci całkowicie rozłożonej materii organicznej, doskonale sprawdza się podczas pozyskiwania kwasów humusowych.

Węgiel brunatny poprawia i stabilizuje odczyn gleby posiadając właściwości buforowe. Utrzymuje wysokie pH gleby oraz zawiera  substancje organiczną wolno ulegającą mineralizacji. Przyczynia się tym samym do ograniczania pobierania przez rośliny metali ciężkich. Istotne znaczenie dla sorpcji metali ciężkich ma budowa substancji organicznej zawartej w węglu brunatnym.

Próchnica w płynie – co to takiego?

Próchnica w płynie to preparat powstający z bogatych w kwasy humusowe polskich kopalin leonardytu, znajdujących się bezpośrednio nad złożami węgla brunatnego. Środek zawiera stężone kwasy humusowe, fulwowe oraz huminy, sprzyjające tworzeniu się próchnicy w glebie, stanowiącej podstawowe źródło odżywcze dla roślin. Carbohumic poprawia strukturę gleby, zwiększa zasobność oraz stymuluje jej aktywność mikrobiologiczną.

Preparat Carbohumic jest o wiele bardziej skuteczny od powszechnie stosowanego obornika oraz kompostu, które szybko ulegają mineralizacji i nie pozwalają wytworzyć odpowiedniej ilości próchnicy. Badania naukowe dowiodły, że uprawy polowe, w których zastosowano opryski środkiem Carbohumic w połączeniu z podłożem Carbomat, wyróżniały się większą masą plonu, a rośliny zachowały wszystkie właściwości odżywcze.

Systematyczne wzbogacanie gleby w próchnicę za pomocą naturalnych preparatów powstałych na bazie węgla brunatnego jest działaniem nie tylko produkcyjnym, lecz także środowiskowym. Większe, a tym bardziej stabilne plony, pozwalają na racjonalne, a tym bardziej ekonomiczne planowanie produkcji rolnej.

Carbohort jest polską firmą, produkującą podłoża na bazie węgla brunatnego, które można stosować zarówno w uprawach polowych (poprawa właściwości gleby) jak i w systemach upraw bezglebowych pod osłonami. Firma opiera swoją produkcję na polskich złożach węgla brunatnego. Na jego bazie produkowany jest też Carbohumic. Środek zawiera stężone kwasy humusowe, fulwowe oraz huminy, sprzyjające tworzeniu się próchnicy w glebie, stanowiącej podstawowe źródło odżywcze dla roślin. Carbohumic poprawia strukturę gleby, zwiększa zasobność oraz stymuluje jej aktywność mikrobiologiczną.  

CARBOHORT Sp. z o.o.
Ul. Jeżynowa 1
62-002 Suchy Las
NIP: 923 169 45 10
tel. + 48 506 066 663,
tel. + 48 518 034 023,

biuro@carbohort.com

Zakład produkcyjny
Jordanowo 11F
66-200 Jordanowo

 

1 KOMENTARZ

  1. “raporty przygotowane przez Monitoring Chemizmu Gleb Ornych Polski, wskazują na powolny spadek zawartości próchnicy w naszych glebach”

    Czyżby? 😉

    RAPORT Z III ETAPU REALIZACJI ZAMÓWIENIA „MONITORING CHEMIZMU GLEB ORNYCH W POLSCE W LATACH 2015-2017”: “W roku 2015 średnia zawartość próchnicy w badanych punktach wyniosła 1,94 % przy medianie 1,68 %, a to oznacza nie różniła się istotnie w porównaniu do roku 2010 (odpowiednio 1,97 i 1,70 %), czy też 2005 (1,90 i 1,67 %)”
    http://www.gios.gov.pl/chemizm_gleb/index.php?mod=wyniki&cz=C

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + 18 =