Francuzi też cienko smarują masłem

Francja stanęła w obliczu niedoboru masła w sklepach, a producenci odczuwają trudności w związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem. Według francuskiego dziennika „Ouest-France” tak wysokie ceny mogą utrzymać się kilka miesięcy.

\"rolnik,

„Ze względu na niedobór mleka do produkcji masła, nie jesteśmy w stanie zaoferować Ci masła” – tego typu informacje wyświetlane są coraz częściej we francuskich supermarketach.

Chociaż trudności rynkowe trwają od pewnego czasu, dopiero teraz masło nie dociera do konsumentów.

„Dystrybutorzy byli pierwszymi, których dotknął ten problem”, tłumaczy Gerard Calbrix, dyrektor ds. gospodarczych we Francuskim Stowarzyszeniu Producentów Mleka (Atla).

„Teraz nawet duzi przetwórcy nie są w stanie zaspokoić popytu na masło” – mówi Calbrix.

„Przemysł mleczarski wykorzystuje sytuację rynkową, aby produkować więcej śmietany i serów, które lepiej się sprzedają” – powiedział Olivier Blanchard z państwowej francuskiej agencji rolnej FranceAgriMer.

„Kiedy produkuje się masło, jako produkt uboczny tworzy się też mleko odtłuszczone. Obecnie cena odtłuszczonego mleka w proszku jest jednak zbyt mała” – twierdzi Daniel Delahaye, dyrektor spółdzielni mleczarskiej Isigny Ste Mere, specjalizującej się produkcji masła z oznaczeniem geograficznym pochodzenia (AOP).

Delahaye tłumaczy, że jego spółdzielni nie jest łatwo nadążyć za zapotrzebowaniem na masło. 

Cena masła rośnie w wyniku niedopasowania pomiędzy małą podażą a dużym popytem. Zaledwie 20 miesięcy temu kilogram masła kosztował 2,5 euro. Teraz nawet 6,9 euro. Oznacza to wzrost o 172 proc., to „zupełnie bezprecedensowe” – skomentował Olivier Blanchard.

Kłopot z croissantami

Z drugiej strony, podwyżka cen nie jest aż tak odczuwalna w supermarketach. Zaobserwowano podwyżkę cen w wysokości do 7 proc., a to nie wystarczy, aby zachęcić dostawców, aby na półki w supermarketach trafiały większe ilości masła.

„W przypadku dużych sieci handlowych cena produktu jest ustalana raz na rok. Negocjacje odbywają się w lutym” – wyjaśnił Gerard Calbrix.

To oznacza, że dzisiaj masło kosztuje mniej w supermarkecie niż na rynku hurtowym, gdzie jego cena stale się zmienia.

Piekarnie i cukiernie kupują masło dla siebie w supermarketach, a nie w hurtowniach, zwiększając tym samym jego niedobór.

„Z powodu niedoboru i wzrost cen, zostaną zapewne podwyższone ceny rogalików i ciastek” – ogłosił Matthieu Labbe z Federacji Piekarzy.

Zagrożenie dla zatrudnienia

Związek Francuskich Producentów Pieczywa i Wyrobów Cukierniczych prosi sieci sprzedażowe o podniesienie cen ich produktów w jak najszybszym czasie.

„Obecna sytuacja generuje dodatkowe koszty w wysokości 113 mln euro” – mówił Fabien Castanier, sekretarz generalny tego związku.

„Masło może niedługo stanowić nawet do jednej czwartej kosztów składników w naszych przepisach. Spodziewamy się trudnego końca roku, jeżeli nie dojdzie do renegocjacji cen z sieciami sprzedażowymi. A to rodzi ryzyko dla stabilności zatrudnienia” – podkreślał.

Viorica-Valeria Ciobanu | EurActiv.pl, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + sixteen =

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,164FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,356ObserwującyObserwuj
5,850SubskrybującySubskrybuj

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich poza rzeźnią

Bywają sytuacje gdy zdrowe zwierzę np. świnia, owca, krowa czy koń złamie kończynę lub ulegnie innemu wypadkowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się. Przy...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE