GDT: Po wielu miesiącach spadku w końcu wzrost!

Po wielu miesiącach utrzymującego się spadku na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trend, ostatnia aukcja zakończyła się na delikatnym plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2 888 USD. Od początku bieżącego roku indeks cen produktów mlecznych spadł o 18,6%.

GDT: Po wielu miesiącach spadku w końcu wzrost!

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Największe spadki natomiast dotyczyły maślanki w proszku.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 5 września 2023 roku:

  • Pełne mleko w proszku +5,3% – cena 2 702 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +2,7% – cena 4 561 USD/t
  • Masło +1,1% – cena 4 588 USD/t
  • Ser Cheddar -0,6% – cena 4 102 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -1,6% – cena 2 286 USD/t
  • Maślanka w proszku -6,5% – cena 2 215 USD/t
  • Laktoza 0,0% – cena 608 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Pomimo niewielkiego wzrostu na GDT, w Polsce nadal utrzymuje ie trend spadkowy ceny surowca.

Źródło: PFHBiPM

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Koniec z kopciuchami w Małopolsce. Od dziś wchodzi zakaz użytkowania kotłów na węgiel i drewno

1 maja 2024 roku weszły w życie przepisy, które ograniczą eksploatację nieekologicznych kotłów na węgiel i drewno w województwie małopolskim. Wprowadzenie ograniczeń eksploatacji pozaklasowych kotłów oraz miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics