Grypa ptaków na fermie drobiu we Włoszech

Włoskie władze potwierdziły zakażenie wirusem grypy ptaków H5N1 na fermie indyków w północnej części kraju. Gospodarstwo położone jest w Ronco all’Adige w prowincji Verona. Zgłoszenie o zdarzeniu zostało przekazane 21 października do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE).

Grypa ptaków we Włoszech na fermie drobiu
Grypa ptaków we Włoszech na fermie drobiu

Od początku września już kilka krajów unijnych zgłaszało przypadki HPAI w gospodarstwach przyzagrodowych i u ptaków dzikich. W ostatnim czasie raporty o zakażeniu HPAI przekazały również: Rosja i Ukraina. Z analiz KIPDiP wynika, że Włochy są tej jesieni pierwszym krajem, na terytorium którego mamy do czynienia z pojawieniem się wirusa na komercyjnej fermie drobiu.

Wirus grypy ptaków wciąż krąży po Europie

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz już od kilku tygodni ostrzega, że wirus grypy ptaków krąży w populacji ptaków dzikich i żyjących w niewoli w Europie. Stanowi to wysokie ryzyko dla fermowej produkcji drobiu w nadchodzących miesiącach z uwagi na pojawienie się większej liczby ptaków migrujących. Służby weterynaryjne wielu państw europejskich wzywają producentów drobiu do zachowania najwyższych zasad bioasekuracji. Francja w połowie września podniosła ocenę ryzyka do „umiarkowanego” z „nieistotnego”. Poskutkowało to utrzymywaniem drobiu w zamknięciu w pomieszczeniach na niektórych obszarach kraju.

KIPDiP apeluje o przestrzeganie zaostrzonej bioasekuracji

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do właścicieli ferm o bezwzględne przestrzeganie zaostrzonych zasad bioasekuracji na fermach drobiu. Ma to na celu ochronę gospodarstw przed ryzykiem zakażenia stad drobiu wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Stosowanie najbardziej rygorystycznych praktyk bioasekuracyjnych może zminimalizować ryzyko przedostania się wirusa do gospodarstwa.

Główny Lekarz Weterynarii rekomenduje hodowcom drobiu, zarówno w gospodarstwach komercyjnych jak również w hodowlach przydomowych, podjęcie wszelkich możliwych działań na rzecz wzmocnienia środków bioasekuracji. W szczególności należy zabezpieczyć paszę, ściółkę i źródło wody przed dostępem dzikich ptaków. Jeżeli to możliwe należy utrzymywać drób w pomieszczeniach, do których nie mają dostępu dzikie ptaki i inne zwierzęta.

Źródło: kipdip

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

„Od pola do stołu”: Nieudana strategia UE na rzecz bardziej ekologicznej żywności

Strategia „Od pola do stołu”, która miała być sztandarową polityką UE na rzecz bezpieczeństwa i dobrej jakości żywności, spaliła na panewce. Komisja Europejska przedstawiła strategię...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics