#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie stanowi naturalnego źródła niezbędnych  składników, powoduje otyłość, cukrzycę, choroby krążenia. Tymczasem nauka jest pewna. Od setek tysięcy lat mięso i produkty zwierzęce były obecne w diecie człowieka, stanowiąc źródło składników odżywczych i energii. Ich brak może być niebezpieczny i wymaga stosowania syntetycznej suplementacji. Odejście od diety mięsnej stanowi ryzykowny eksperyment, którego skutki w kolejnych pokoleniach są trudne do przewidzenia.

Produkty zwierzęce są jedynym naturalnym źródłem witaminy B12

Prymatolodzy badający zachowania się naczelnych jak Franz de Waal z Yerkes National Primate Research Center na Uniwersytecie Emory zauważyli, że mięso ma ważne znaczenie również w ich diecie. Ale w rozwoju człowieka możliwość zdobycia wysokokalorycznego pokarmu stanowiła rewolucję. To dzięki mięsu człowiek zaczął dysponować nadwyżkami czasu pozwalającymi na rozwój kultury i cywilizacji. Dziś w opinii naukowców mięso to przede wszystkim zawartość i skład aminokwasowy białka. Białko to jest łatwo przyswajalne i ma dużą wartość odżywczą. Mięso, jaja oraz nabiał to nie tylko składniki diety niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białka pochodzenia zwierzęcego są istotnym źródłem wszystkich aminokwasów egzogennych, niezbędnych do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, ale także odporność na choroby, gojenie ran czy stymulację procesów myślowych.

Co ważne produkty zwierzęce są jedynym naturalnym źródłem witaminy B12 zwanej kobalaminą, dostarczając organizmowi kobalt. Jego brak jest jednym z najczęściej występujących na świecie niedoborów spożywczych, co może być przyczyną szeregu dolegliwości, związanych m.in. z dzietnością, przebiegiem ciąży czy rozwojem dziecka.

#HodowcyRazem apelują o rzetelną informację o swojej pracy

Podstawą zdrowia jest zbilansowana dieta

Jaja, nabiał i miody są źródłem i składników odżywczych obecnych w ludzkiej diecie od dziesiątek tysięcy lat. O ich wartości świadczy fenomen tak zwanych niebieskich stref – regionów świata, których mieszkańcy żyją szczególnie długo, ciesząc się pełną sprawnością. Jednym z czynników łączących te strefy jest, według Dana Buettnera niskokaloryczna zbilansowana dieta. Jej bazą są produkty roślinne, ale w każdej znajdują się produkty pochodzenia zwierzęcego: sery, jogurty, miody, ryby bądź owoce morza, a także mięso. Istotne jest zachowanie odpowiedniego balansu między produktami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

#HodowcyRazem

Zostaw komentarz

  1. O proszę: Naukowcy ostrzegają przed kolejnymi groźnymi wirusami odzwierzęcymi
    Szybko działacie już nie ma niewygodnego komentarza, tylko czy ktoś z was zastanowił się nad tym do czego doszliśmy w ekstensywnej hodowli i uprawach. Ostatecznie bardzo szkodzicie swoim dzieciom przyjmując taka postawę

  2. Kurczę to tak jakby na stronie producenta tytoniu był zamieszczony artykuł, ze tytoń w rzeczywistości zdrowiu nie szkodzi. Od dziesiątek lat naukowo udowodnione jest, ze mięso i produkty odzwierzęce to jedna z głównych przyczyn nowotworów, kraje z największa spozywalnoscia nabiału maja największy wskaźnik chorób kości takich jak osteoporoza.
    Polecam dokument ?what the health?, wszystkie głupoty z powyższej paplaniny są naukowo zmiażdżone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wsparcie dla producentów świń – złożono 228 wniosków

Od 2 do 15 lipca 2022 r. można się ubiegać w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o dofinansowanie w ramach „Nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
3,939ObserwującyObserwuj
4,180SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE