Jaki jest poziom bezpieczeństwa żywnościowego w UE?

Poziom bezpieczeństwa żywnościowego jest wyraźnie zróżnicowany między krajami europejskimi, a Europa znajduje się w rankingu za Ameryką Północną, wskazuje Global Food Security Index stworzony przy współpracy z Economist Intelligence Unit – podaje EURACTIV.pl.

Jaki jest poziom bezpieczeństwa żywnościowego w UE?
Jaki jest poziom bezpieczeństwa żywnościowego w UE? warzywa

Indeks Bezpieczeństwa Żywności to badanie, które uwzględnia czynniki wpływające na bezpieczeństwo żywnościowe w ponad stu krajach na całym świecie.

Wyniki krajów są uszeregowane według elementów systemu żywnościowego, takich jak przystępność cenowa, dostępność, jakość i bezpieczeństwo, a także zasoby naturalne i odporność.

Dziewiąta edycja raportu, opublikowana we wtorek (23 lutego), potwierdziła, że ​​UE jest największym skupiskiem liderów bezpieczeństwa żywnościowego na świecie.

Jak wygląda poziom bezpieczeństwa żywnościowego w Europie?

W pierwszej „20” indeksu znalazło się jedenaście państw UE, z Finlandią, Irlandią i Holandią na czele. Jednak mimo najwyższych pozycji w rankingu, Europa zajmuje drugie miejsce na świecie pod względem bezpieczeństwa żywnościowego.

Wynika to z wewnętrznej rozbieżności”, powiedziała w rozmowie z EURACTIV.com Pratima Singh odpowiedzialna za sporządzenie indeksu. Według niej poziom bezpieczeństwa żywnościowego w UE nie jest jednolity, ponieważ wyniki zarówno krajów śródziemnomorskich, jak i Europy Środkowo-Wschodniej są znacznie słabsze niż w Europie Zachodniej i Północnej.

Niższe pozycje w rankingu zajęły bowiem Bułgaria, Słowacja i Węgry; odpowiednio 44., 40. i 36. Polska  znalazła się na 25. miejscu. Autorzy raportu podkreślili wysoki poziom bezpieczeństwa żywności nad Wisłą, ale zaznaczyli konieczność wdrożenia większej ilości rozwiązań, które zapewnią osobom potrzebującym dostęp do bogatej gamy zasobów żywnościowych.

Kwestia bezpieczeństwa żywnościowego w Europie ponownie znalazła się w centrum uwagi po tym, jak komisarz ds. środowiska oceanów i rybołówstwa, Virginijus Sinkevičius stwierdził niedawno, że nie jest już ona głównym problemem dla UE.

Litewski komisarz stwierdził, że w unijnym systemie żywnościowym dominują inne wyzwania, takie jak marnotrawienie żywności, nadmierna konsumpcja, otyłość i wpływ produkowanej żywności na środowisko.

Jaki jest poziom bezpieczeństwa żywnościowego w UE?
Jaki jest poziom bezpieczeństwa żywnościowego w UE? owoce

Kraje UE zapewniają dostęp do najważniejszych składników odżywczych

Państwa członkowskie Unii Europejskiej osiągają dobre wyniki w przypadku równego dostępu do zasobów żywnościowych.

UE pozostaje światowym liderem pod względem różnorodności stosowanej przez Europejczyków diety i dostępności składników odżywczych. W latach 2012-2020 systemy żywnościowe państw Wspólnoty zapewniły swoim mieszkańcom dostęp do kluczowych mikroelementów w żywności, takich jak witamina A, żelazo i cynk.

Jednak Bułgaria, Grecja i Słowacjawciąż mają wiele do zrobienia”, w kwestii krajowych wytycznych żywieniowych i oznaczania wartości odżywczych w produktach.

W związku ze strategią Farm to Fork (Od pola do stołu; F2F) Komisja Europejska ma przedstawić propozycję zharmonizowanego systemu etykietowania żywności, który uwzględni aspekty odżywcze produktów spożywczych.

Chociaż standardy bezpieczeństwa żywności pozostają wysokie na obszarze UE, potrzeba więcej inwestycji infrastrukturalnych w państwach takich jak Rumunia. Wymagana jest tam m.in. rozbudowa sieci wodociągowych na terytorium całego kraju.

Jaki jest poziom bezpieczeństwa żywnościowego w UE?
Jaki jest poziom bezpieczeństwa żywnościowego w UE? owoce pożeczka

Problemem są ekstremalne zjawiska pogodowe

Według Igora Teslenko, prezesa europejskiego oddziału firmy korporacji rolniczej Corteva, sponsorującej tegoroczne badanie, zwiększona podatność Europy na ekstremalne warunki pogodowe, takie jak susze i powodzie, stanowi jedną z głównych słabości państw UE.

W 2018 r.  produkcja zbóż i warzyw w Danii i Szwecji spadła o połowę z powodu suszy, co doprowadziło do najgorszych zbiorów od około 50 lat. Według raportu zmiany klimatyczne powodują, że produkcja rolna w Europie jest bardziej niestabilna niż w innych częściach świata i stanowi barierę w przewidywaniu i planowaniu stałych dostaw żywności.

Indeks wskazuje też, że Europa jest wiodącym regionem, jeśli chodzi o zaangażowanie polityczne w adaptację do zmian klimatycznych, ponieważ krajowe strategie obejmują już adaptację rolniczą.

To właśnie państwa członkowskie UE wyznaczają trendy współpracy międzynarodowej w dziedzinie żywności poprzez takie inicjatywy, jak wspólna polityka rolna (WPR)” – stwierdził Teslenko.

Jaki jest poziom bezpieczeństwa żywnościowego w UE?
Jaki jest poziom bezpieczeństwa żywnościowego w UE? mięso

Odporność na kryzys i marnowanie żywności

Z raportu wynika, że już trzeci rok z rzędu Europa uznawana jest za światowego lidera w przeciwdziałaniu marnowania żywności.

Irlandia osiąga w tym zakresie najlepsze wyniki, dzięki wspólnym wysiłkom kolejnych rządów i organizacji społecznych. Bułgaria i Grecja pozostają jedynymi wyjątkami w UE, gdzie straty żywnościowe znajdują się powyżej średniej światowej.

Raport pokazał, że chociaż sieci bezpieczeństwa żywnościowego mogą być narażone na obciążenia z powodu pandemii COVID-19, w krajach europejskich okazały się one solidne.

Zakaz polowań to cios w bezpieczeństwo żywnościowe kraju

Podaż żywności w krajach UE była zagrożona głównie z powodu nagłego popytu ze strony konsumentów, którzy na początku pandemii kupowali dużo większe ilości podstawowych artykułów spożywczych. Skoki cen żywności zaobserwowano na Węgrzech, w Portugalii i Belgii, gdzie przypisywano je zakłóceniom w łańcuchach dostaw i właśnie zwiększonemu zapotrzebowaniu na produkty.

Jednak „europejskie systemy żywnościowe, nawet te w mniej zamożnych państwach we wschodniej części kontynentu, sprawdziły się podczas testu jakim jest wielu miesięcy jest pandemia SARS-CoV-2″.

Autor Gerardo Fortuna and Wojciech Łobodziński | EURACTIV.pl

Źródło: EURACTIV.pl: https://www.euractiv.pl/section/rolnictwowpr/news/zywnosc-unia-europejska-bezpieczenstwo-zywnosciowe-pandemia-koronawirus-lancuchy-dostaw-od-pola-do-stolu-wpr-wojciechowski-srodowisko-susza-klimat-powodz/

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =

11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
3,942ObserwującyObserwuj
6,510SubskrybującySubskrybuj

ASF pustoszy małe hodowle

Afrykański Pomór Świń zaczął atakować małe gospodarstwa. W trzech nowo potwierdzonych ogniskach zutylizowano 64 świnie.  Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu 37-39 ogniska afrykańskiego pomoru...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE