Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin 2020 – Podsumowanie

1 lipca 2021 roku zakończyły się przedłużone ze względu na pandemię obchody Międzynarodowego  Roku Zdrowia Roślin 2020. Odbywały się pod wspólnym hasłem „Chroniąc rośliny, chronisz życie”.

Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin 2020 – Podsumowanie
Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin 2020 – Podsumowanie

Ustanowienie roku 2020 Międzynarodowym Rokiem Zdrowia Roślin zostało zaproponowane w 2015 r. przez Finlandię. Propozycja ta otrzymała zdecydowane poparcie Międzynarodowej Konwencji Ochrony Roślin (IPPC), Organizacji ds. Żywności i Rolnictwa Organizacji Narodów Zjednoczonych (FAO) oraz 73. Zgromadzenia Ogólnego ONZ.

Obchody Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin 2020 zostały w Polsce uroczyście zainaugurowane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa podczas konferencji pt. „Zdrowie roślin w dobie zmian klimatu” w dniu 7 stycznia 2020 roku w Rezydencji Belweder, podczas której Prezydent RP Andrzej Duda oficjalnie ogłosił początek obchodów Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin w Polsce.

Rośliny są fundamentalną częścią życia

Stworzona została też specjalna stronę internetowa, gdzie można znaleźć informacje o interesujących wydarzeniach Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin w Polsce.

Pomimo pandemii, która wybuchła w Polsce w marcu 2020 roku i ma ogromny wpływ na naszą codzienność, staraliśmy się przypominać, że rośliny są fundamentalną częścią życia. Bez nich nie mogłaby istnieć większość innych form życia, w tym człowiek. Zwracaliśmy uwagę na to, że rośliny, pochłaniając ogromne ilości dwutlenku węgla, produkują tlen, którym oddychamy. Stanowią żywność dla nas i dla wielu zwierząt, są ozdobą naszych ogrodów i domów. Przede wszystkim kształtują środowisko naszego życia, oddziałując na warunki klimatyczne, zmniejszając zanieczyszczenie powietrza i hałas

Na zdrowie roślin czyha wiele zagrożeń

Podkreślaliśmy, że nic nie jest dane raz na zawsze. Na zdrowie roślin czyha wiele zagrożeń. Są to przede wszystkim szkodniki i choroby roślin, które obecnie co roku niszczą aż 40 procent światowych plonów, powodując straty szacowane przez FAO na 220 miliardów dolarów. Szkodniki i choroby roślin, powodujących w skali świata ogromne straty gospodarcze i spustoszenie w środowisku naturalnym, negatywnie wpływając na poziom życia, a nawet losy wielu narodów. Za sprawą i intensywnej wymiany handlowej towarów roślinnych oraz ożywionego ruchu turystycznego, organizmy szkodliwe dla roślin mogą bardzo szybko przemieszczać się nawet na bardzo duże odległości. Dodatkowo, odczuwalne już na całym świecie, zmiany klimatu sprzyjają rozprzestrzenianiu i zadomowieniu nowych gatunków organizmów szkodliwych, stanowiąc poważne zagrożenie dla produkcji roślinnej.

W promocję i propagowanie idei MRZR 2020 zaangażowani byli pracownicy Inspekcji w całej Polsce. Odwiedzali przedszkola i szkoły z lekcjami o tematyce poświęconej roślinom i ich zdrowiu. Przygotowywali materiały dla nauczycieli, pisali artykuły i teksty do naszych mediów społecznościowych, brali udział w wielu lokalnych wydarzeniach.

Sukces i rozgłos obchodów Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin zapewne przyćmiła pandemia, ale mamy nadzieję, że istota ochrony zdrowia roślin będzie dalej ważną ideą w świadomości ludzi.

Cel MRZR 2020

Nadrzędnym celem MRZR 2020 było podniesienie świadomości ludzi na całym świecie na temat tego, w jaki sposób ochrona zdrowia roślin może przyczynić się do wyeliminowania głodu, zmniejszenia ubóstwa, ochrony środowiska i pobudzenia rozwoju gospodarczego.

Zdrowe rośliny dają wyższe i jakościowo lepsze plony. Mogą także wspomagać ludzi w walce z niekorzystnymi zmianami klimatu, deficytem wody i erozją gruntów. Zasadne jest zatem masowe podnoszenie poziomu świadomości na temat znaczenia zdrowia roślin dla Ziemi poprzez zaplanowane inicjatywy wielu organizacji międzynarodowych, nie tylko związanych z branżą rolniczą.

Bayer i Siemens wspólnie wspierają bioróżnorodność

Człowiek ma obowiązek troski  i odpowiedzialnego postępowania ze światem przyrodniczym. Rolnicy wiedzą dobrze, iż zdrowie upraw roślinnych gwarantuje obfitsze i lepsze plony, a w konsekwencji wyższe dochody. W sukurs idą osiągnięcia nauki, efekty wieloletnich badań, które dostarczają środków ochrony roślin przed szkodnikami i chorobami. Kwestią o pierwszorzędnym znaczeniu staje się obecnie zdrowie roślin i bioróżnorodność. Niestety, rośliny poddane intensywnej chemizacji, mogą być zagrożeniem dla zdrowia człowieka i otoczenia przyrodniczego.

Europejski Zielony Ład, przygotowany przez instytucje Unii Europejskiej, choć wywołuje kontrowersje, kieruje naszą uwagę, określa kierunki działań, które będą miały wpływ na poprawę stanu zdrowia roślin, w wyniku redukcji szkodliwych substancji chemicznych, inwestowanie w biotechnologię, rolnictwo zrównoważone i ekologiczne.

Źródło: PIORiN

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wysokie koszty produkcji uderzają w producentów pieczarek

Uprawa pieczarek obecnie szczególnie mocno odczuwa rosnącą presję kosztów. Co prawda, poprawiła się sytuacja po kryzysie związanym z pandemią, ale rosnące koszty produkcji i...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
3,940ObserwującyObserwuj
4,180SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE