Nie dla drobiu z Tajlandii i Brazylii

Ministerstwo Rolnictwa w ubiegłym tygodniu poinformowało, że po wielu latach starań polski drób będzie eksportowany do Chin. A my nie chcemy natomiast drobiu z Brazylii i Tajlandii.

„Hodowcy drobiu domagają się czasowego wstrzymania importu białego mięsa z Brazylii i Tajlandii. Ich zdaniem to najlepsza droga do wyjścia z zapaści, którą spowodowała niemiecka afera dioksynowa.

Eksport drobiu za 2010 rok przekroczył 400 tysięcy ton, a to aż o 30% więcej niż rok wcześniej. Niestety niemiecka afera dioksynowa nie tylko dała się we znaki hodowcom trzody chlewnej i zakładom mięsa czerwonego. Skutki spadku popytu, zwłaszcza z strony niemieckich odbiorców, odczuły także zakłady drobiarskie.

Rajmund Paczkowski, Krajowa Rada Drobiarstwa: Na pewno to jest główny rynek dla drobiu – około 40%, licząc w tym gęsi.

Ale przetwórcy drobiu na razie nie załamują rok. Początek roku, po okresie wzmożonego handlu bożonarodzeniowego, tradycyjnie jest trudny. Czy afera dioksynowa odbije się więc na wynikach eksportowych zakładów drobiarskich? – jeszcze nie wiadomo. Ale hodowcy drobiu już alarmują. Tu skutki skażenia pasz rakotwórczymi związkami są dużo większe. Rolnicy masowo ograniczają produkcję.

Andrzej Danielak, hodowca drobiu:
Chcielibyśmy czasowo zmniejszyć dostawy z zewnątrz Unii Europejskiej, na ten moment. I oczekujemy, że takie instrumenty zostaną użyte w Unii Europejskiej, by nie ponosić zupełnie niepotrzebnych strat.

Import mięsa drobiowego do UE odbywa się na podstawie kontyngentów taryfowych. Ich największymi beneficjantami są Brazylia i Tajlandia. Szacuje się, że tylko przez największy na świecie port W Rotterdamie co roku wpływa do Wspólnoty pół miliona ton drobiu” – poinformował Agrobiznes z dnia 9 lutego 2011 r.

Na rynku unijnym przy wprowadzaniu mięsa drobiowego do obrotu handlowego obowiązują następujące podstawowe zasady:

  • klasyfikacja mięsa drobiowego na klasy handlowe A i B, związana m.in. ze stopniem umięśnienia, otłuszczenia, uszkodzeniami tuszki, stłuczeniami, zabarwieniem itp. Klasyfikacja taka nie obowiązuje, gdy mięso dostarczane jest do zakładów dzielenia lub przetwórstwa,
     
  • wymogi termiczne w odniesieniu do mięsa drobiowego, dopuszczane są trzy stany termiczne: mięso schłodzone – świeże (o temperaturze od –2º do +4º), mrożone (do -12º) i głęboko mrożone (poniżej -18°), ponadto w zakładach dokonuje się taryfikacji mięsa mrożonego i głęboko mrożonego na klasy wagowe.

KURCZAKI – giełdy towarowe

ceny transakcyjne    

zł/kg

tuszki   5,30-5,40
ćwiartki  3,80-4,80
skrzydełka 3,60-4,50
filety  11,50-12,00

Redakcja AgroNews, fot. morguefile.com

Poprzedni artykułIERiGŻ: żywność podrożeje o 4-5%
Następny artykułPasze z bonusem

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,872ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

PIORiN przypomina o warunkach bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa mając na uwadze wiosenną intensyfikację prac polowych przypomina o warunkach bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin, których przestrzeganie eliminuje...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE