Perspektywy rynkowe na drugą połowę roku dla rynków rolnych

Analitycy banku Pekao oceniają – W ostatnich miesiącach pogorszyły się perspektywy podażowe w Rosji i Ukrainie, które są ważnymi eksporterami pszenicy. Będzie to miało negatywny wpływ na światowe obroty ziarnem w nowym sezonie 2024/25.

Zboża

W czerwcu nastąpiła korekta w dół prognoz światowego zużycia pszenicy, ale jej skala była mniejsza niż produkcji. W dodatku zużycie ma przewyższać zbiory (to już kolejny deficytowy sezon). Wzrost niepewności na światowym rynku powinien być wsparciem dla cen w najbliższych miesiącach i może w dużej części redukować negatywne oddziaływanie czynników sezonowych po zbiorach na półkuli północnej.

Rośliny oleiste

  • Prognozy wskazują na spadek produkcji rzepaku w sezonie 2024/25 w Ukrainie i Australii, które należą do czołówki światowych eksporterów oraz dostawców do UE. Perspektywy osłabiają też oczekiwane niższe zbiory w Unii.
  • Według prognozy Komisji Europejskiej z maja łączne zużycie rzepaku w UE w sezonie 2024/25 będzie tylko nieznacznie niższe niż rok wcześniej (-1%).
  • Wszelkie korekty w dół podaży (produkcji w Unii oraz importu do UE) mogą powodować oddolną presję na ceny ziarna osłabiając sezonowe spadki tuż po zbiorach i wzmacniając notowania w kolejnych miesiącach.

Wieprzowina

  • Stopniowo rośnie unijna produkcja mięsa wieprzowego, wspierana poprawą opłacalności chowu trzody chlewnej. Perspektywy dla dalszego wzrostu pozostają dobre.
  • W 1Q24 odnotowano silny, 16-procentowy, spadek eksportu mięsa wieprzowego z UE. Popyt na unijne mięso osłabił się na głównych zagranicznych rynkach zbytu. Jeśli uwarunkowania popytowe się nie poprawią rosnąca produkcja w 2H24 będzie powodowała presję na spadki cen, wzmocnioną pod koniec 3Q i w 4Q czynnikami sezonowymi.

Wołowina

  • Pomimo słabych perspektyw rośnie unijna produkcja mięsa wołowego (+4% r/r w 1Q24). Zachętą do sprzedaży zwierząt mogą być nadal wysokie ceny żywca. Ożywiony popyt poza Unią stanowi wsparcie dla notowań europejskiej wołowiny (w dużej mierze generowany prze Turcję). Druga połowa bieżącego roku powinna przynieść lekkie ożywienie popytu na rynku UE.
  • W warunkach rosnącej produkcji mięsa czynnikiem ryzyka jest stabilność popytu w Turcji, która odpowiada za dużą część wzrostu eksportu z UE.

Drób

  • W 1Q24 unijna produkcja mięsa z kurcząt rzeźnych była wyższa o 6% r/r. Wzrost wylęgów piskląt oraz nadal wysoka opłacalność chowu będą wspierać wyniki produkcji w 2H24.
  • Czynniki sezonowe przy dodatniej dynamice produkcji w UE będą wywierały presję na spadek cen mięsa i żywca pod koniec roku.

Mleko

  • W 1Q24 produkcja mleka surowego w grupie 4 głównych światowych eksporterów wzrosła, ale był to efekt wyniku jednego miesiąca. Obecnie nie widać oznak trwałego odwrócenia trendów po stronie podażowej (spadków z 2H23).
  • Czynnikiem ryzyka dla popytu na produkty mleczne pozostają Chiny, które są największym światowym importerem i ważnym partnerem handlowym UE. Perspektywy do wzrostu produkcji surowca na świecie wydają się ograniczone, co powinno stabilizować ceny surowego mleka w 2H24.

Owoce

  • Krajowe zapasy jabłek na początku maja br. były o 6% niższe r/r. Tylko nieco lepsza sytuacja była w całej UE – tu wprawdzie odnotowano lekki wzrost (+1%), lecz poziom zapasów był niski na tle danych historycznych.
  • Krajowy popyt na owoce deserowe pozostaje stabilny. W przypadku jabłek przemysłowych ważnym sygnałem są wysokie ceny soku skoncentrowanego wskazujące na wysokie zapotrzebowanie eksportowe.
  • Niskie zapasy jabłek na koniec bieżącego sezonu, obawy o wolumen tegorocznych zbiorów oraz wysoki popyt na koncentrat powinny utrzymywać ceny owoców na wysokim poziomie w 2H24.

Warzywa

  • Brak ponadstandardowych strat w przechowywaniu warzyw w okresie zimowym oraz spadek kosztów produkcji szklarniowej stabilizuje sytuację podażową. Jeśli nie nastąpią zakłócenia podażowe, ceny warzyw pozostaną pod wpływem sezonowego osłabienia. Czynnikiem ryzyka będą jednak warunki pogodowe w kolejnych miesiącach.

Finanse branży spożywczej

  • W pierwszych miesiącach 2024 roku uwarunkowania ekonomiczne były mało korzystne, co wynikało m.in. ze spadku cen wielu produktów. W rezultacie łączne przychody krajowego sektora w 1Q24 były niższe r/r, o 5%. Nastąpiła jednak dalsza poprawa rentowności oraz odnotowano wysoki wzrost zysków (+26% r/r). Było to możliwe głownie dzięki spadającym kosztom surowcowo-materiałowym, które są najważniejszym komponentem kosztowym w produkcji art. spożywczych.
  • Pod względem kosztów surowcowych 2024 rok powinien być dla branży spożywczej znacznie bardziej stabilny niż poprzednie 2 lata. Wyzwaniem może być presja ze strony rosnących kosztów pracy. Prognozy popytu krajowego są optymistyczne. Oczekujemy, że zarówno w 2024 r., jak i następnym wzrost dochodów gospodarstw domowych będzie stymulował spożycie prywatne. Słabiej wyglądają perspektywy eksportowe.

Źródło: pekao.com.pl/analizy-makroekonomiczne

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics