Producenci ziemniaków będą mieć problem. Komisja Europejska odstrzeliła chloroprofam

Kolejna substancja czynna odstrzelona. Komisja Europejska nie odnowiła zatwierdzenia chloroprofamu – popularnemu składnikowi herbicydów. Stosowany jest głównie do ograniczania kiełkowania ziemniaków w przechowalniach.

chloroprofam, Komisja Europejska, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, ziemniaki, ograniczanie kiełkowania ziemniaków

Chloroprofam to kolejna substancja czynna wycofana przez Komisję Europejską. Rolnicy nie mogą lub za chwilę nie będą mogli stosować m.in. chlorotalonilu, tiruamu czy propikonazolu. A na liście do odstrzelenia są kolejne ważne substancje.

Chloroprofam to popularna substancja czynna, stosowana głównie do ograniczania kiełkowania ziemniaków w przechowalniach w wyższej temperaturze (+8 st. C) z przeznaczeniem na frytki i chipsy. W Polsce zarejestrowanych jest 19 preparatów opartych o tę substancję.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał, że przeprowadzenie ostatecznej oceny ryzyka dla konsumentów związanego z pobraniem chloroprofamu z dietą nie jest możliwe ze względu na liczne braki w danych oraz wątpliwości dotyczące zastosowań w uprawie roślin spożywczych.

Wskazał też na ryzyko powodowania przez chloroprofam ostrych i przewlekłych dolegliwości.

Urząd stwierdził ponadto, że konieczne jest przeprowadzenie dalszej oceny naukowej potencjalnych właściwości chloroprofamu zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego, oraz że nie można było sfinalizować oceny ryzyka dla stawonogów niebędących przedmiotem zwalczania na potrzeby zastosowań polowych.

Państwa członkowskie mają czas do 8 stycznia 2020 roku na cofnięcie zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające chloroprofam. Z kolei okres na zużycie zapasów upływa najpóźniej 8 października 2020 roku.

Kamila Szałaj, fot. pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen + eighteen =