Przechowujesz ziemniaki? Sprawdź, jak je prawidłowo przygotować do schłodzenia!

Dobra jakość ziemniaków jest podstawowym wymogiem stawianym przez rynek przetwórstwa i cenną kartą negocjacyjną rolnika. Jakie standardy należy zachować, aby odpowiednio przygotować bulwy do schłodzenia i ograniczyć ryzyko strat jakości na etapie ich długotrwałego przechowywania?

Skontroluj jakość bulw przed zasypem

Zanim ziemniaki trafią z pola do przechowalni, czeka je etap czyszczenia, sortowania i kontroli jakości. Ta ostatnia czynność ma ogromne znaczenie dla powodzenia procesu długotrwałego przechowywania bulw. Wiedza o jakości i kondycji produktu na etapie zasypu jest bowiem niezbędna do podejmowania właściwych decyzji w zarządzaniu klimatem przechowalni. Dobrej jakości surowiec, zbierany w sprzyjających warunkach pogodowych, będzie mniej wymagający w przechowaniu niż ten, który jest mokry, z mechanicznymi uszkodzeniami, czy zarzewiem chorób grzybicznych lub bakteryjnych. Dlatego upewnij się, wykonując próby, jakim produktem dysponujesz, zanim trafi on na magazynową pryzmę. Próby te należy wykonać już na etapie zbiorów, oceniając i kontrolując jakość kopania oraz na etapie zasypu do przechowalni, pobierając bulwy bezpośrednio z przenośnika taśmowego, aby zweryfikować poziom ewentualnych obić i uszkodzeń.

Niezwłocznie rozpocznij fazę suszenia i gojenia

Faza ta trwa około 2-3 tygodni i powinna się rozpocząć jak najszybciej, czyli praktycznie zaraz po zasypaniu pierwszej części przechowalni z uwagi na potencjalną obecność mokrych bulw na układanej pryzmie. To etap nie tylko osuszania ziemniaków, ale również usuwania wydzielanej przez nie wilgoci oraz ciepła i dwutlenku węgla, powstałego w procesie ich oddychania. Przeprowadzony w niewłaściwy sposób, zwiększa ryzyko pogorszenia jakości produktu oraz rozwoju chorób grzybowych i bakteryjnych w przechowalni, co z kolei skutkuje zwiększeniem strat przechowalniczych. Jak tego uniknąć?

  • rozpocznij intensywne wietrzenie bulw, pamiętając jednak o tym, że nadmiar wentylacji może powodować ubytek w ich masie;
  • do suszenia użyj powietrza, które ma niższy punkt rosy o punktu rosy suszonych ziemniaków (punkt rosy jest to temperatura, w której może rozpocząć się skraplanie powietrza, czego bardzo chcemy unikać w przechowywaniu ziemniaków);
  • utrzymuj temperaturę bulw na poziomie 12-16°C, jeśli temperatura zwiezionych z pola ziemniaków nie przekracza 10°C, ogrzej je maksymalnie do 12°C;
  • bulwy możesz ogrzewać za pomocą grzejników lub powietrzem zewnętrznym, jednak zwróć uwagę na punkt rosy tego powietrza;
  • skontroluj ręcznie poziom wysuszenia bulw na pryzmie, sprawdzając bulwy na głębokości 50 cm od góry zasypu;
  • rejestruj podstawowe parametry dotyczące klimatu przechowalni (zmiany temperatury produktu, ilość godzin wentylacji na dobę, zmiany wilgotności względnej produktu, zmiany stężenia CO2, temperatury kanałów) oraz zewnętrznych warunków pogodowych.

Zadbaj o odpowiednie warunki do gojenia i dojrzewania bulw

To faza, w której dochodzi do wygojenia ran skórki ziemniaka powstałych na etapie zbiorów, transportu i zasypu do przechowalni. Ewentualne obicia, zadrapania, czy nacięcia powinny się zabliźnić na tyle, aby nie stanowić problemu na dalszym etapie przechowywania produktu. Skórka ziemniaka ulega wówczas skorkowaceniu, co ogranicza nadmierne parowanie wody z bulw i zapobiega wniknięciu w nie szkodliwych mikroorganizmów. Faza ta trwa od 10 do 21 dni w zależności od temperatury powietrza zewnętrznego oraz odmiany ziemniaków. Im wyższa jest wspomniana temperatura, tym okres gojenia będzie krótszy. Jakie warunki w przechowalni decydują o prawidłowym przebiegu procesu gojenia i dojrzewania bulw?

  • utrzymuj temperaturę powietrza w przechowani na poziomie 12-18°C oraz jego względną wilgotność w przedziale 95-98%;
  • unikaj fluktuacji temperatury w przechowalni oraz utrzymywania jej wyższych wartości w dłuższym okresie czasu z uwagi na ryzyko rozwoju procesów gnilnych w pryzmie.

Opracowanie:  Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

36-godzinna akcja gaśnicza pod Krośniewicami. Płonęła sterta słomy

Wszystko wskazuje na to, że ktoś celowo podpalił ogromną stertę słomy w Głaznowie. Pożar przez 36 godzin gasili strażacy z Kutna oraz okolicznych jednostek...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE