Uwaga piekarnie! Naukowcy pomogą zmniejszyć straty pieczywa

Piekarnie z całej Polski mogą podjąć współpracę z naukowcami z PAN i współtworzyć aplikację, która ograniczy marnotrawienie żywności. Aplikacja pozwoli tak zaplanować produkcję, aby całe pieczywo udało się sprzedać.

Jak informuje Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, w polskich piekarniach powstaje średnio do kilku ton odpadów piekarniczych w tygodniu. Odpadem jest pieczywo wyprodukowane w zbyt dużej ilości, którego nie udało się sprzedać. “To nie tylko ogromne marnotrawstwo żywności, ale także niepotrzebne zużycie energii” – stwierdzają olsztyńscy naukowcy.

Aplikacja skierowana jest dla małych i średnich piekarni

Małe i średnie piekarnie mogą dostosować asortyment produktów do potrzeb lokalnej społeczności. Aplikacja pozwoli na produkcję optymalną w czasie i energooszczędną, dzięki efektywnemu wykorzystaniu surowców i maszyn. To z kolei pozwoli piekarniom zmniejszyć ilość generowanych odpadów, zużycie energii oraz emisję dwutlenku węgla.

Piekarnie współpracujące w ramach projektu PrO4Bake przekażą dane z procesów produkcji naukowcom z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, który gromadzi takie informacje w województwie warmińsko-mazurskim.

We wszystkich krajach uczestniczących w projekcie – w Polsce, Danii, Szwecji, Hiszpanii, w Niemczech i we Włoszech – zostaną przeprowadzone badania konsumenckie. Analiza ta uwzględni wymagania i oczekiwania konsumentów związane m.in. z pogodą czy okresami świątecznymi, oraz akceptacją do zmian dostępności produktów w ciągu dnia. Dane zostaną przetworzone przez ekspertów z firmy Siemens, którzy stworzą prototyp algorytmu dla aplikacji.

Projekt będzie trwał dwa lata

„Opracowana aplikacja zostanie skomercjalizowana poprzez szereg szkoleń, tak aby umożliwić europejskim piekarniom dostosowanie asortymentu produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów i wyprodukowanie w piekarni tylko takiej ilości, która będzie sprzedawana, a tym samym utrzymanie na jak najniższym poziomie zarówno ilości odpadów, jak i zużycia energii” – podsumowuje dr hab. Małgorzata Wronkowska, koordynator projektu w IRZiBŻ PAN.

Projekt PrO4Bake rozpoczął się w 2020 roku i będzie trwał dwa lata. Prace nad aplikacją są finansowane przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food. Działania projektowe koordynuje Uniwersytet w Hohenheim w Niemczech. PrO4Bake został nominowany do nagrody EIT Innovators Award 2020.

Przedstawiciele piekarni mogą zgłaszać się do dr hab. inż. Małgorzaty Wronkowskiej, e-mail: m.wronkowska@pan.olsztyn.pl oraz Ann Bednarskiej, e-mail: a.bednarska@pan.olsztyn.pl.

PAP – Nauka w Polsce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here