Rozlewnia wody

Fala upałów trochę dała nam odpocząć, ale synoptycy zapowiadają, że w sierpniu znów słupki termometrów sięgną 30 stopni. Nic więc dziwnego, że wzrasta zapotrzebowanie na napoje. Tylko na wodę mineralną w ubiegłym roku wydaliśmy prawie 3 miliardy złotych. Człowiek w 70 proc. składa się z wody, jest więc oczywiste, że nie może jej zabraknąć w naszym organizmie. Spożywanie wody zapobiega  nie tylko odwodnieniu, ale usuwa też zmęczenie fizyczne i umysłowe, dzięki czemu wracają nam siły do pracy.
       
„To rekordowa suma, ale jeśli w tym roku utrzymają się upały, na wodę mineralną wydamy dużo więcej. Polskie źródła należą do jednych z najlepszych w Europie, nie dziwi więc fakt, że warto budować tu rozlewnie.

Włodzimierz Pytlak: Na tym terenie są źródła nie tylko dobrej jakości ale i o dużej wydajności, co jest szczególnie w dłuższej perspektywie ważne dla naszej firmy. Jednocześnie jest tu blisko na Śląsk, a jest to druga co do wielkości, a może i największa aglomeracja w Polsce.

Otwarta niedawno we wsi Rzeniszów w gminie Koziegłowy rozlewnia wody mineralnej będzie produkowała ponad 40 mln litrów wody rocznie. Jednak dla okolicznych mieszkańców, prowadzących często niewielkie gospodarstwa rolne, najważniejsze są nowe miejsca pracy, o które w tej gminie bardzo trudno.

Andrzej Królikowski – pracownik rozlewni: Jak się nie ma stałego zatrudnienia, to żyć z samego rolnictwa jest trudno. Lepiej znaleźć normalne miejsce pracy i to jest jakieś tam utrzymanie.

Na razie w fabryce pracuje 40 osób, jednak docelowo zatrudnienie ma wzrosnąć.

Jacek Ślęczka – burmistrz miasta i gminy Koziegłowy: Jesteśmy gminą o charakterze rolniczym, każde nowe miejsce pracy, które stwarza możliwość zatrudnienia osób poszukujących pracy, jest dla nas bardzo ważne.

Szacuje się, że w Europie średnie spożycie wody mineralnej wynosi 110 litrów, tymczasem przeciętny Polak wypija 60 litrów wody mineralnej rocznie. Jednak na tle innych krajów nie wyglądamy najlepiej. Do Niemców brakuje nam ponad 40 litrów, do Francuzów 50. Hiszpanów i Włochów, którzy mają o wiele cieplejszy klimat i wypijają 185 litrów rocznie, nieprędko dogonimy. Generalnie jednak Polacy piją coraz więcej wody: zarówno mineralnej, jak i źródlanej. Duży wpływ na to ma moda na zdrowy styl życia” – poinformowała Redakcja Rolna TVP.

Pamiętajmy, że uczucie pragnienia nie powinno być jedynym bodźcem zmuszającym nas do sięgnięcia po szklankę wody. Pić powinno się tyle, ile nakazują przyjęte normy. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na wodę to około 2,5 l. Latem, kiedy nastają upały, zapotrzebowanie na nią znacznie wzrasta. W ciepłe dni człowiek zaczyna się pocić. Wraz z potem następuje wydzielanie witamin i składników mineralnych. Brak wody może spowodować odwodnienie, w efekcie czego może nastąpić utrata przytomności i omdlenia.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu 
 

Poprzedni artykułSNAJPER 600 SC
Następny artykułSad w stylu amerykańskim

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,176FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,620ObserwującyObserwuj
5,410SubskrybującySubskrybuj

Nawet 100 tys. euro rocznie dla grup i organizacji producentów

15 kwietnia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o wsparcie w ramach działania Tworzenie grup producentów i organizacji producentów finansowanego z PROW...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE