Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę większe niż możliwości eksportowe UE

Produkcja wieprzowiny w Chinach spadnie o ok. 30 proc. – uważają eksperci Rabobank. To oznacza, że zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę w 2019 roku w tym kraju szacowane jest na 10 mln ton. Przekracza to łączne możliwości eksportowe UE, USA i Brazylii.

rolnik, rolnictwo, eksport wieprzowiny, wieprzowina, Chiny, wirus ASF, Rabobank, Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej, Wielkanoc, Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę

Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę

Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę rośnie w wyniku rozprzestrzeniającego się wirusa ASF.

– Szacuje się, że Chiny w ciągu roku straciły 7 mln loch (-21 proc. r/r). Wzmożony chiński import może wywindować ceny wieprzowiny zarówno w USA jak i u innych eksporterów do rekordowych poziomów – informuje Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej.

Przedstawiciele Związku wyjaśniają, że w ostatnim tygodniu na europejskim rynku mniejsza podaż żywca wieprzowego nie była w stanie zaspokoić zapotrzebowania ubojni na surowiec.

Jednocześnie rośnie cena tuczników: przed Świętami w Niemczech wynosiła ona 1,73 euro/kg (wbc). Rok temu przed Wielkanocną było to 1,45 euro/kg.

oprac. Kamila Szałaj, fot. pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − 7 =